recepty  

Losos v sezamové krustě s balzamikovou redukcí

Losos v sezamové krustě s balzamikovou redukcí

11.08.2015 redakce

Tip šéfkuchaře Wine Food Marketu Gianfranca Iuoria: „Losos je oblíbená ryba, kterou si zákazníci rádi dávají nejen v restauracích, ale vaří si ji často doma. Zvolil jsem proto recept, který lososa ukazuje v trochu jiném kulinárním světle. Je velmi jednoduchý na přípravu, myslím, že kombinaci lososa, balzamikového octa, sezamu a fenyklu si zamilujete.“

Počet porcí: 4 osoby

Ingredience: 800 g  lososa, sůl, pepř, bílky z 2 vajec, 200 g sezamu, 250 ml balzamikového octa Pedroni, fenykl, pomeranč, citronová šťáva, olivový olej


Postup: Lososa rozdělíme na čtyři porce, osolíme ho a opepříme. Do jedné misky si připravíme vaječné bílky a do druhé sezamová semínka. Nejprve lososa obalíme v bílku a poté po celé ploše v sezamu. Na plech dáme pečící papír, vyskládáme na něj obaleného lososa a dáme ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 15 minut. Připravíme si balzamikovou redukci. Do kastrůlku nalejeme balzamikový ocet a na mírném ohni ho vaříme, dokud nezmenší svůj objem na polovinu. Fenykl nakrájíme na tenké proužky, oloupeme pomeranč a zbavíme ho vnější i vnitřní slupky. Salát dochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem a trochou soli. Lososa podáváme přelitého balzamikovou redukcí, společně se salátem z fenyklu a pomeranče.



Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.