MANAGER ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ: RESTAURACE BUDOU KONČIT, NEMÁ V NICH KDO PRACOVAT

MANAGER ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ: RESTAURACE BUDOU KONČIT, NEMÁ V NICH KDO PRACOVAT

30.05.2022 Jana Čiháková

Restaurace čelí nejen rostoucím cenám energií, ale také velkému tlaku na růst mezd kvůli nedostatku zaměstnanců. V budoucnu to může vést k tomu, že podniky budou buď končit, nebo vařit jídlo jen několik dní v týdnu. Tento trend lze vidět už v zahraničí i v Česku. ČTK to řekl manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.

Restaurace musí řešit podle Poppa růsty vstupů a cen energií stejně jako firmy z jiných sektorů. "Největší problém, který trápí nejenom gastronomii, jsou pracovní síly," doplnil. Některé podniky se dostaly do situace, kdy mají aktuálně hodně hostů, ale chybí personál do kuchyně, číšníci nebo pomocné síly.

Nedostatek pracovních sil byl už před epidemií koronaviru, ta ale problém podle Poppa ještě prohloubila, protože řada lidí obor opustila a již se nevrátila. Práce v restauracích není snadná a často je náročná jak psychicky, tak fyzicky, doplnil.

CENY OVLIVNÍ POČET HOSTŮ

Podniky se jen těžko vyhnou zdražování, otázkou bude, jak moc se tlak na růst mezd promítne do cen. Podle Poppa lze očekávat, že bude do restaurací chodit méně lidí. V Evropě není běžné, že byl lidé chodili každý den na obědy do restaurací a navštěvují je spíše příležitostně, uvedl.

Zmínil také, v Česku je na počet obyvatel restaurací hodně. Podle statistiky z roku 2017, které už dříve zveřejnila Asociace malých a středních podniků a živnostníků, připadala v ČR jedna restaurace na 265 obyvatel. V Německu je to 501 lidí, v Polsku 575 a ve velké Británii 780. Podobně jako v ČR byla situace v Rakousku, kde připadá na jednu restauraci 280 lidí.

S nedostatkem pracovních sil se mohou podniky vypořádat změnou v podobě jejich fungování. Mohu například více využívat servisu formou bufetu, kdy nebudou potřebovat mít tolik číšníků. V zahraničí a už i v ČR se také podle Poppa objevují případy, kdy restaurace vaří například pouze tři dny v týdnu. Řešením nedostatku lidí může být také využití předpřipravených kvalitních produktů, které kuchař již pouze finálně zpracují, dodal.

CUKRÁŘI VE VEDENÍ

Asociace také zaznamenala, že o obor cukrář je aktuálně zájem, a potvrzují to i školy, se kterými spolupracuje. O tento obor je větší zájem než o obor kuchař-číšník. Objevují se případy, kdy se na obor přihlásí i vysokoškolsky vzdělaní lidé, které tato práce začala bavit a doplňují si k tomu vzdělání. Cukrářství se věnují také lidé, kteří se v oboru nevyučili.

Podle informačního systému infoabsolvent.cz loni v dubnu ze škol vyšlo 2666 absolventů oboru kuchař-číšník a 1078 absolventů oboru cukrář.


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.