30.09.2013 Redakce
Komora veterinárních lékařů ČR poukázala na důležitost kontroly a původu masa na českém trhu.
Za nezávadnost masa a živočišných produktů je zodpovědný chovatel, případně dovozce. Státní veterinární správa (SVS) provádí kontroly masa a živočišných produktů. Maso dovážené ze zahraničních chovů do české tržní sítě je kontrolováno méně než domácí, protože český výrobek je kontrolován v průběhu celého chovu včetně krmiv a podmínek zachování welfare zvířat.
„Kontrol je z našeho pohledu málo. Je možné, že se v Česku prodává i maso, které není z českých chovů, i když má označení CZ. To se týká především drůbežího masa,“ říká prezident Komory veterinárních lékařů ČR Jan Bernardy. U drůbeže se mezi nejčastější závady v České republice řadí nedostatky v čištění a sanitaci, správné výrobní a hygienické praxi a sledovatelnosti a značení výrobků, jak uvádí výroční zpráva SVS. U zahraničních dodavatelů provádí kontroly národní dozorové orgány. „Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí,“ varuje Jan Bernardy. Právě dovezené maso obsahovalo nebezpečné zbytky antibiotik.
Antibiotika smí podávat zvířatům jen veterinární lékař, a to na základě stanovené diagnózy. Veterinární lékař určí délku léčby a stanoví délku ochranné lhůty. Jedná se o období, které musí s ohledem na ochranu veřejného zdraví uplynout mezi posledním podáním léku a poražením jatečného zvířete. Ochranná lhůta se různí podle typu léčiva, velikosti zvířete či druhu jeho nemoci. Ochrannou lhůtu určuje evropská směrnice a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech.
V případu, který se nedávno v Česku objevil, polští chovatelé pravděpodobně nedodrželi povinnou ochrannou lhůtu po podání antibiotických veterinárních léčiv a látka tak v těle zvířete po porážce zůstala. „Čeští veterináři, kteří léčí zvířata určená k produkci potravin, dbají na správnou léčbu zvířat a dodržují zásady antibiotické terapie. Veterináři jsou povinni o této lhůtě majitele zvířete informovat a také to dělají. Dodržení ochranné lhůty je však nyní na chovateli zvířat,“ vysvětluje Jan Bernardy.
Prezident Komory veterinárních lékařů ČR Jan Bernardy navrhuje znovu zavedení dříve povinných osvědčení zdravotní nezávadnosti: „Soukromí veterinární lékaři nemají možnost dohledu, jestli majitelé zvířat ochranné lhůty dodržují. Dříve veterináři těsně před přepravou zvířat na porážku vydávali osvědčení o jejich zdravotní nezávadnosti, to však dnes již neplatí, zodpovědnost přešla na chovatele. Není v silách terénních veterinářů uhlídat dodržení ochranné doby,“ a dodává: „Nemáme možnost zjistit, zdali majitel chovu nepodává svým zvířatům antibiotika v krmivech bez předpisu. Osvědčování bylo zrušeno na žádost chovatelů v roce 2009 jako zbytečná administrativa.“
Podle Komory veterinárních lékařů ČR je v oblasti kontroly masa důležité zvýšit ochranná opatření. „Naše Komora se rozhodla jednat a nakoupit vzorky drůbežího masa z maloobchodu, které necháme na vlastní náklady laboratorně otestovat právě na rezidua antibiotik. Až budeme mít výsledky testů, oznámíme je Státní veterinární správě a veřejnosti,“ přislíbil Jan Bernardy.
O Komoře veterinárních lékařů
Komora veterinárních lékařů ČR (KVL ČR) byla znovu-založena v roce 1991 jako organizace sdružující praktické veterinární lékaře České republiky. Dohlíží především na výkon práce jednotlivých soukromých veterinářů, dodržování odbornosti či pracovních norem a současně hájí práva a profesní zájmy svých členů. KVL ČR také zastupuje české veterináře ve Světové veterinární asociaci (WVA), Federaci veterinářů Evropy (FVE) a dalších. Více informací o Komoře veterinárních lékařů naleznete na http://www.vetkom.cz/
01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu
29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.