Masopustní hody

Masopustní hody

19.01.2012 Redakce

Od 21. ledna do 21. února 2012 ovládne vybrané české restaurace v Praze, Brně, Liberci a Pardubicích masopustní veselí. Uskuteční se totiž další festival v režii Alakarte.cz, tentokrát s názvem Masopustní hody www.masopustnihody.cz, který představí pestrou paletu chutí masopustních specialit.

Masopust je obdobím mezi Vánocemi a Popeleční neboli Škaredou středou a je spojen s bujarými oslavami, veselicemi a hodováním. A takové hodování mohou od 21. ledna do 21. února, na který připadá poslední den Masopustu, zažít návštěvníci dalšího gastronomického festivalu z dílny Alakarte.cz s názvem Masopustní hody. „Když jsme přemýšleli nad tématem našeho dalšího festivalu, měli jsme jasno v tom, že chceme držet krok se sezónou a představit tak suroviny používané v období začátku roku. A protože jsme festival chtěli propojit s lidovými tradicemi, jasně se nabízelo téma Masopustu,“ říká Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz.

Masopust je spojen hlavně s venkovskými tradicemi, ve městech není jeho obliba tak velká. „Zažil jsem několik masopustních průvodů a hodů právě na venkově a musím upřímně říct, že je to fantastický zážitek. Je škoda, že se ve městech tyto tradice vytrácejí,“ říká Ondřej Slanina, šéfkuchař a majitel zámecké restaurace Chateau St. Havel, která pro festival připravila tradiční české menu. Co se týče pokrmů, u nás je Masopust spojován hlavně se zabijačkovými specialitami, kynutými koláči a koblihami. Pokud se ale podíváme zpět do historie, zjistíme, že dříve se na slavnostech připravovalo také jehněčí nebo kůzlečí. „Zabijačka k Masopustu vždy patřila, proto u nás hosté ochutnají domácí vepřový prejt na kysaném zelí se zabijačkovým ragú a nastavovanou kroupovou kaší,“ představuje hlavní chod svého menu Ondřej Slanina.

masopust

Protože jsou masopustní veselice historicky spojené s církví, pořádají se i v dalších zemích.  Festivalu se tak zúčastní i italská restaurace 2 Pazzi. „Pro festival jsme jako hlavní chod zvolili vepřové maso se zelím, tzv. Casoeulla, která se tradičně servíruje se žlutou polentou. A jako sladkou tečku andělská křídla – křehké pečivo osmažené na tuku a obalené v cukru,“ říká Andrea Crippa, majitel a šéfkuchař italské restaurace 2 Pazzi. „Tato jídla se během Carnivalu, jak se Masopustu v Itálii říká, konzumují zejména v její severní oblasti,“ dodává.

Jedním z posledních dnů období Masopustu je Tučný čtvrtek, který je přípravou na Masopustní neděli. Lidé věřili, že pokud se v tento den pořádně najedí, budou celý rok silní. Tento tzv. tučňák, jak se Tučnému čtvrtku také říká, sloužil jako inspirace při sestavování menu pro restauraci Renommé. „S ohledem na Tučný čtvrtek jsme zvolili tučnější variantu našeho hlavního chodu – bůček. Je to sice trochu opomíjená část vepřového, nicméně pokud se vybere pěkný kus a zvolí správná úprava, může to být nezapomenutelný zážitek,“ vysvětluje Karel Šimůnek, majitel restaurace.  

Masopustní nabídka restaurací je pestrá, a tak se mají návštěvníci opravdu na co těšit. Nabídka všech 14 restaurací, které se festivalu účastní, je k dispozici na www.masopustnihody.cz, kde je zároveň možné si již dnes rezervovat vybrané festivalové menu. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace přímo na festivalovém webu.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.