07.07.2023 Jana Čiháková
Většina medů v obchodech je květová, český medovicový med bude nadále vzácnost. Odborníci letošní snůšku odhadují na průměrnou i přes velké zimní úhyny. Nejvíce bylo jarního řepkového medu, který je pro ČR poslední roky typický. Na snůšku „lesních“ medů si musíme ještě počkat.
Nižší výnosy v Česku a nutnost dovážet medy i ze zahraničí ovlivňují druhovou skladbu produktů v obchodech. Většinou jsou v nich k dostání květové medy, naopak český medovicový med, je vzácností. Tento druh se na celkové produkci podílí jen jednou desetinou. „Ačkoli je podíl jednotlivých medů na trhu proměnlivý z roku na rok, dlouhodobě se poměr ustálil na přibližně 90 % květového medu a 10 % medu medovicového. Ten přitom ještě před 30 lety tvořil exportní komoditu, nejčastěji to byl smrkový medovicový med. Ve skladbě českého květového medu převládá med řepkový. Kvalita medovicového medu je přitom nesporná. Má kořeněnou, kouřovou příchuť, doprovázenou lahodnou sladovou chutí. Díky sníženému obsahu glukózy také krystalizuje za velmi dlouhou dobu,“ vysvětluje Milan Špaček z Medokomercu.
Největším problémem špatné snůšky medovicového medu je celková kondice lesu v ČR. Ta je za posledních letech silně poškozena, zejména kůrovcovou kalamitou a suchem. Také počasí má velmi významný vliv na tento med. Pokud totiž přijde silný déšť, smyje všechen stejnokřídlý hmyz, který je producentem sladkých sťav na jehličích a listech stromů. Na letošní snůšku si tedy musíme ještě počkat, jsme totiž na začátku.
Vliv na snůšku medu má každoročně zdravotní stav včelstev, což se negativně projevilo minulou zimu. Včelstva jsou každoročně ohrožována roztoči i viry a přesnou kondici nelze tedy zcela predikovat, což potvrzuje i veterinář a včelař MVDr. Miloslav Peroutka: „Včelstva jsou každoročně ohrožována roztočem kleštíka včelího. Ten působí v proměnlivých cyklech, takže absolutní zdraví včelstev není zaručeno téměř nikdy. Tento cizopasník se živí tukovým tělesem včely, infikuje její plody a zároveň přenáší nejzávažnější viry, mezi něž patří varoáza a virus deformovaných včelích křídel.“
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.