20.02.2023 Jana Čiháková
Ne nadarmo se říká, že med je tekuté zlato. Je doslova napumpován celou škálu zdraví prospěšných látek. Zároveň je zdrojem bílkovin, a i zásobárnou minerálních látek. Když se k tomu přidají ceněné enzymy, aminokyseliny a fakt, že je pro tělo příznivějším sladidlem než cukr, vzniká všestranně výhodná surovina, ze které je jen radost vařit a péct.
Budete potřebovat:
100 g tekutého medu, 180 g oříšků a semínek, 180 g ovesných vloček, 180 g sušeného ovoce, 30 g hladké mouky, špetku soli
Postup:
Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nechat nabobtnat ve vodě, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte, a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou. Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete přidat i trošku másla, ale není podmínkou (opékat lze i na sucho). Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly! Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.
Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů. Vše zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C. Hotové těsto pevně napěchujte do menšího pekáčku vystlaného pečícím papírem a následně pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 25 minut.
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.
Budete potřebovat:
Na těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 4 lžíce medu, 200 g cukr moučky, 60 g másla, 2 lžičky jedlé sody
Na krém: 250 g másla, 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka
Postup:
Do větší misky nalijte rozpuštěné máslo a tekutý med. Přidejte vejce a cukr a míchejte, dokud se vše hezky nepropojí. Mouku smíchejte s jedlou sodou, nasypte do misky a uhněťte těsto. To pak rozválejte na pečícím papíře na dvě stejně vysoké placky (dva plechy). Pečte je asi 10 minut na 180 °C a pak nechte vychladnout. Kondenzované mléko smíchejte se změklým máslem.
Vychladlé těsto rozmixujte na malé drobečky. Asi dvě hrsti si dejte zvlášť, ty přijdou navrch, zbytek nasypte do krému a promíchejte. Pak přikryjte a dejte na dvě hodiny do lednice.
Ze vzniklé medové směsi vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylých drobečcích, přidat můžete i rozmixované ořechy. Kuličky ideálně vkládejte do papírových košíčků a dejte vychladit do lednice.
Budete potřebovat:
5 vajec, 200 g lučního medu, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, půl čajové lžičky sody
Postup:
Bílky se špetkou soli a vanilkovým cukrem vyšlehejte na tuhý sníh. Následně vyšlehejte žloutky a postupně k nim přidávejte med. Ke žloutkovému těstu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zapracujte i sníh. Celou směs zlehka promíchávejte. Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 25 minut při teplotě 180 stupňů. Po upečení natřete korpus oblíbeným džemem nebo vyšlehejte mascarpone s pár lžicemi kondenzovaného mléka. Pomocí pečícího papíru natřený korpus srolujte a nechte vychladnout. Na závěr roládu posypte cukrem.
Budete potřebovat:
500 g kuřecích prsou, sůl, mleté černé koření. 1 lžíce lesního medu, olej, sójovou omáčku
Postup:
Kuřecí prsa umyjte, osolte a okořeňte. Připravte si medovou marinádu: do misky
přidejte med, olej, sójovou omáčku a dobře promíchejte. Kuřecí prsa vložte
do marinády na 2 až 4 hodiny. Potom maso opečte z obou stran a podávejte s dušenou
zeleninou a rýží.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.