10.11.2023 Jana Čiháková
Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.
Mezi 76 vinařstvími a vinaři, jejichž 326 vín letos získalo značku Svatomartinské po hodnocení odborné komise, jsou velcí producenti jako Bohemia Sekt nebo Znovín, i malá vinařství s produkci do 50 000 lahví ročně.
Jedním z nich jsou i Moravčíkova vína z Horních Věstonic na Břeclavsku, která letos získala značku pro čtyři druhy vína. "Líbí se nám tradice s ní spojená, ale oceňujeme i to, že vína musí projít odborným hodnocením a získat určitý počet bodů, což je zárukou kvality," řekl jeden z majitelů Vladislav Moravčík. Svatomartinská vína začleněná pod oficiální značkou podle něj požadují i zákazníci.
Vinařství Piálek&Jäger z Nového Šaldorfu na Znojemsku jde opačnou cestou. "Vyrábíme vlastní mladé víno, nemáme důvod hlásit se o svatomartinské, nic nám to nepřidává, zato je s tím spojená spousta zbytečné byrokracie. O mladá vína je zájem i tak," uvedl spolumajitel a výrobní ředitel vinařství Jaroslav Jäger.
Tento přístup potvrzuje i Petr Gondáš z Národního vinařského centra, které hodnocení pro značku Svatomartinské každoročně zajišťuje. "Obecně slýchám tři argumenty, proč vinaři oficiální svatomartinské nechtějí. Prvním je samotné hodnocení, na které musí vína přihlásit, druhým pak přísná pravidla ohledně zbytkového cukru. Svatomartinské smí mít maximálně devět gramů, ale část vinařů namítá, že jejich zákazníci mají raději víc zbytkového cukru," řekl Gondáš. Třetím důvodem pro výrobu vlastní značky mladého nebo prvního vína pak je omezení odrůd, z nichž může být oficiální svatomartinské vyrobené.
Pravidla připouštějí pouze šest stanovených odrůd a jejich směsi, takzvané cuvée. Kdo by připravoval první víno z jiných raných odrůd, o značku vlastněnou Vinařským fondem se ucházet nemůže.
Velká vinařství to řeší tak, že vedle svatomartinských vyrábí i vlastní mladá nebo první vína. "Mladá vína vyrábíme ve čtyřech odrůdách, mezi nimi je velmi oblíbený Solaris nebo Irsai Oliver, který mezi oficiálními odrůdami není. Svatomartinská pak v sedmi odrůdách," uvedla obchodní ředitelka Vinium Pavlovice Ladislava Antálková.
Stejný přístup zvolili v Chateau Valtice. "Svatomartinského máme šest druhů, značku První letošní víno vyrábíme z odrůd Sylvánské zelené, Müller Thurgau a Svatovavřinecké. Rozdíl je v množství lahví. První letošní posíláme na trh dva týdny před Martinem v počtu 11 000 lahví, svatomartinského vyrobíme 115.000 lahví," uvedl před časem za Chateau Valtice David Šťastný.
Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku vinařům každoročně propůjčuje. V roce 2021 bylo na trhu 2,34 milionu lahví, 328 druhů od 80 výrobců, v covidovém roce 2020 to bylo 1,75 milionu lahví, 312 druhů vín ze 74 vinařství. Letos půjde do prodeje rekordních 2,78 milionu lahví vína pod touto značkou.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.