23.03.2023 Jana Čiháková
Už dávno neplatí, že v podnicích máme na výběr buď bílé, nebo červené. Kromě toho, že kavárny, bistra a restaurace nabízí několik odrůd od moravských a českých vinařů, často se mezi nimi objevuje i rosé, růžové víno. Jde o novinku posledních let? Prozrazuje jeho kvalitu barevný odstín?
Pojďme si objasnit nejčastější nesrovnalosti s národní sommelierkou Klárou Kollárovou.
Kdepak, růžová vína mají dlouhou historii, i když je pravda, že toto označení získala teprve nedávno. Na Moravě se jim dříve říkalo např. „ryšák“, v Čechách zase „růžák“ nebo „Labín“ – označení, které je stále používané na rosé z odrůdy Pinot Noir. Nicméně první zmínky pochází už přibližně ze 4. století př. n. l., kdy slavný Hippokrates povzbuzoval své pacienty, aby pili světle červený lahodný nápoj. Velkého rozmachu se ovšem růžová vína dočkala ve středověku, především ve Francii, kde se společně vysazovaly odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris a jejich společným zpracováním se zrodila vína světlejšího odstínu.
Naopak, vína s růžovým nádechem se u nás vyráběla už od 16. století. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou museli lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech, příp. u „velkovinařů“. Tím se proces výroby vína protáhl a čekání na volný lis způsobovalo, že mívali výsledný mošt zbarvený do růžova.
V současnosti se zejména moravská rosé řadí mezi světovou špičku, což dokazuje i mnoho úspěchů na mezinárodních zahraničních soutěžích vín, kde pravidelně získávají nejen medaile, ale i ta vůbec nejvyšší ocenění. Vloni se např. víno πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017 z vinařství Znovín Znojmo, stalo šampionem kategorie polosuchých růžových vín na jedné z nejprestižnějších soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles.
Tento mýtus zní logicky, ale je na hony vzdálený od reality. Rozhodně se nemíchá červené s bílým. Tato praktika je dokonce zakázaná zákonem. Růžové víno sice může vzniknout i společným použitím bílých a modrých hroznů ještě před kvašením, ale nejběžnější postup je jen velmi krátký čas (3-24 hodin), po který jsou před lisováním rozmačkané hrozny modrých odrůd v kontaktu se slupkami. To ty totiž obsahují červené barvivo, které dává výslednému vínu barvu. Čím déle jsou hrozny spolu slupkami, tím je pak víno tmavší a jeho barva sytější. Naopak okamžitě vylisované modré hrozny dávají prakticky čirý mošt a takovému vínu se pak říká klaret.
Rosé mohou mít špičkovou kvalitu a komplexnost stejně jako vína bílá a červená. Klíčem ke kvalitě jE odrůda, kvalita hroznů, výrobní proces a zručnost vinaře. Není ani výjimkou, že některá rosé mají i archivační potenciál a s věkem se zlepšují.
Jak jste na to přišli? Možná ve vás evokuje růžová barva lehkost a svěžest, tudíž i méně procent alkoholu. Každopádně na tohle nespoléhejte a při výběru prostudujte etiketu, protože se můžete setkat i s víny, které mají až 14 % alkoholu.
Také mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály, jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Odvíjí se to od záměru vinaře. Vyzkoušejte pár kvalitních suchých růžových vín a nejspíše změníte názor.
Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám mas, uzenině, dezertu… Není to špatné, že? Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty např. s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujte s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.