08.08.2023 Jana Čiháková
Chladné počasí v květnu a naopak horké v červenci zpomalilo dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Ač se podle zákona může burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, prodávat od 1. srpna, letos bude ten první nejspíš hotový až okolo 20. srpna. ČTK to potvrdili dotázaní vinaři i odborníci.
"Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10.srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna," řekl ČTK Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku.
Zpoždění v dozrávání hroznů potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Pěstuje asi nejranější odrůdu v ČR Augustovskij, kterou zpracovává výhradně na burčák. "V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o 10 dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly," podotkl Šťastný.
Pozdější dozrávání hroznů způsobila kombinace chladnějšího jara, kdy réva začala kvést přibližně o týden později, ale hlavně horký červenec. "Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci, " uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.