03.12.2012 Ing. Olga Hudcová
Chtěli byste začít dbát o svoji životosprávu? Souhlasíte s tvrzením, že na jídle by se šetřit nemělo? Víte, že byste měli jíst pestře a pravidelně? Je ale možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň nepřitížit své peněžence, nebo je kvalitní stravování výsadou bohatých? Znalosti a motivace ke změně je krokem prvním a štěstí přeje připraveným.
Nechcete už přicházet domů hladoví, kdy pak otevřete ledničku a tam na vás kouká párek, krčí se kousek salámu, případně zbytky včerejšího jídla včerejšího? Ve spíži si hoví patka okoralého chleba a konzerva bůhvíčeho. Nejlepším kuchařem je však hlad, a tak sníte, co dům dal a radši o tom nepřemýšlíte.
Možná víte, že takto byste se odbývat neměli, málokdo si ale uvědomuje, že mu jednou tohle „gastronomické mučení“ jeho organismus vrátí, mnohdy bohužel i s úroky. I když tušíte, že to tak být nemá, celá teorie o zdravé výživě je však s nepřipraveností a s nedostatkem surovin platná asi tolik jako bezdomovci Schengenský prostor… Pokud si ale dáte záležet na nákupu a pokusíte se zásobit potravinami efektivně, přestane být jídlo problémem. Z následujících surovin už se dá přece jen lépe čarovat.
· pečivo (přednostně celozrnné, žitné) – cca 2 ks/den
· ovoce a zeleninu (lépe sezónní druhy) – 5 ks/den
· čerstvé ryby – 1-2x/týden
· čerstvé libové maso (kuřecí, krůtí, hovězí zadní, vepřové libové, králík, jehněčí, telecí) –
4x/týden (čerstvé zpracujte a zbytek zamrazte)
· čerstvé bylinky – např. bazalka, pažitka, petrželka…
· mléko a mléčné výrobky – čerstvé sýry, tvaroh, tvarůžky, tvrdé sýry (lépe do 30 %
t.v.s.), jogurty, kefíry, zákysy, jogurtové nápoje, acidofilní mléka, zakysaná smetana
· uzeniny – šunka s 80 a více % masa, příležitostně pršut, kvalitní párky i salám
· vejce – 4 ks/týden, tofu uzené – 100 g/týden
· grahamové tortilly, celozrnný žitný chléb (lisovaný trvanlivý) – místo čerstvého pečiva
na prostřídání
· rýže (přednostně celozrnná, popř. natural, basmati)
· těstoviny (lépe celozrnné, semolinové), kuskus
· pohanka
· mražená zelenina
· knäckebroty, křehké celozrnné bagetky, křehké chlebíčky
· vločky ovesné či pohankové
· čočka, fazole, hrách, luštěninové pomazánky
· ryby v plechovkách - tuňák v tomatě nebo ve vlastní šťávě či v olivovém oleji, sardinky v tomatě nebo ve vlastní šťávě
· konzervovaná zelenina a luštěniny (krájená rajčata, kečup z rajčat, kysané zelí, červená
řepa, olivy, fazole v tomatě,…)
· sojové „maso“
· mouka (celozrnná)
· oleje a tuky: řepkový olej (i na tepelnou úpravu), panenský olivový olej (do studené \
kuchyně)
· koření: pepř, rozmarýn, kmín, oregáno, majoránka, paprika,…
· čaje, káva
· sušené ovoce – nesířené (meruňky, švestky, rozinky, brusinky…)
· ořechy (vlašské, lískové, mandle,…) a semínka (lněná, slunečnicová,…)
· proteinové tyčinky
· med
· sůl (obohacená jodem)
Pozn.: Seznam je vytvořen pro běžnou populaci bez speciálních nutričních požadavků.
Zautomatizování si nákupu těchto základních potravin by vás mohlo navést k vhodnější životosprávě. A abyste se už při tom příštím nedivili, kolik vás stál obyčejný nákup a kolik jídla, které jste vůbec neměli v úmyslu kupovat, už zase skládáte do spíže či lednice, mohou být následující řádky jakýmsi vodítkem, jak dobrý nákup uskutečnit.
1. Nakupovat potraviny běžte najezení
Řada z nás chodí nakupovat jídlo po cestě z práce, školy atd., což je většinou v době, kdy od oběda již uplynula dlouhá doba a do večeře je ještě daleko. Chybou je, že do obchodu přijdeme hladoví. A ukázalo se, že hladový člověk nakoupí daleko více potravin než člověk sytý, navíc podvědomě vybírá potraviny energeticky bohaté, tedy sladké a tučné. Co s tím? Dejte si malou svačinku, ať zbytečně nepodléháte svému hladu a hlavně chutím.
2. Obezřetně nahlížejte na slevy a výhodné ceny za velká balení
Velká balení a slevy se většinou týkají výrobků, kterým buď končí záruční lhůta, nebo jsou z nedostatku zájmu zákazníků běžným způsobem neprodejné. Nákup velkého balení tedy automaticky neznamená, že si pořídíme kvalitní potravinové zásoby, ale spíše to, že sníme v kratším čase zbytečně moc sladkostí či jiných kalorických potravin nebo máme „přejogurtováno“, protože jsme nuceni sníst výrobky končící za pár dnů co nejdříve. Rozhodně na tomto místě platí: „Čím víc potravin nakoupím, tím víc toho také sním.“
3. Znalost obchodu je vaší výhodou
Zkuste vyhrát nad marketingovou strategií. Nakupujte potraviny v obchodě, ve kterém se dobře orientujete. Bezesporu nakoupíte daleko rychleji, než když budete bloudit v neznámém prostředí mezi regály. A Jestliže máte dopředu promyšleno, co chcete nakoupit a víte alespoň přibližně, kde to hledat, je zbytečné se nechat lákat ostatním zbožím, které ani nepotřebujete.
4. Hledejte levnější varianty potravin
Je obecně známo, že v úrovni očí, odkud si většinou zákazníci zboží vybírají, jsou umístěny potraviny nejdražší. Dodavatel za toto výhodné uložení v regálu platí, což se samozřejmě promítne do výsledné ceny. Určitě se tedy vyplatí zapátrat i ve vyšších a nižších patrech regálů, najdete tam často podobné potraviny, jen s nižší cenou.
5. Napište si seznam
Velice praktické je nakupovat s dopředu připraveným a pečlivě promyšleným seznamem. Tak nakoupíte přesně to, co potřebujete, nebude nic chybět, ale ani přebývat! Inspirací může být nákupní seznam uvedený výše.
6. Pozor na velikost nákupního košíku
Pojízdné vozíky jsou sice pohodlné, ale mají příliš velký objem, což zákazníky podvědomě nutí celý košík naplnit, tudíž i poměrně velký nákup se v obrovském vozíku naprosto ztrácí. Radou tedy je, je-li to možné, nakupujte do košíků příručních.
7. Nenakupujte potraviny, které se dají sníst cestou z nákupu
Jestliže v obchodě pocítíte hlad, je dobré si dát pozor na potraviny, které se přímo nabízejí
k tomu, abychom je zhltli cestou domů. Jde především o všelijaké čokoládičky, koblihy, nebo i rohlíky s krájeným salámem apod.
8. Zbystřete u pokladen – sladkosti „na každém rohu“
Občas se stane, že neodbavují všechny pokladny, i když by to bylo třeba. Není to ale tak úplně náhoda, možná spíše účel pro vytvoření „umělé fronty“ nutící zákazníky u pokladen koukat do posledních regálů právě se sladkostmi. Zde platí nepsané heslo: „Když už tu tak dlouho čekám, tak si za odměnu něco koupím!“
9. Plaťte hotově
Výzkumy mapující chování zákazníků ukazují, že při bezhotovostních platbách člověk utratí skoro o třetinu financí více, než platbou v hotovosti. Ekonomy je to vysvětlováno následovně: „Jde o psychologickou záležitost. Člověk si útratu peněz tolik nepřipouští, pokud je přímo nedává z ruky.“
10. Nepodléhejte ochutnávkám zboží
Úkolem ochutnávky je nalákat nás na všelijaké potraviny, často na různé pochutiny (čokoláda, oplatky) či jiné nepříliš zdravé potraviny (alkohol, masné výrobky) a cílem tohoto snažení je nás přimět, abychom si za ochutnávání výrobek koupili.
11. Čtěte etikety a hlídejte si datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti
Tento poslední, avšak důležitý bod nepodceňte, protože pokud něco se svým potravinovým košem chcete udělat, nic jiného než číst etikety vám nezbývá. Titěrná práce pročítání ve velkém vás čeká zpravidla jen jednou. Většina z nás totiž kupuje stále stejné, vyzkoušené a chuti vyhovující potraviny. Dle současné legislativy by na všech balených výrobcích mělo být uvedeno, co přesně je v potravině obsaženo, a to v pořadí od té položky, které je v potravině nejvíce.
Závěrem lze konstatovat, že kvalitnější potraviny jsou výživově hodnotnější, stačí jich tedy méně a pokud se budete držet sezonních výrobků, finanční rozdíl v podstatě nepocítíte. Navíc, je to investice do zdraví, a ta se vždy vyplatí. Nebuďme pohodlní, vždycky je totiž jednodušší a rychlejší hodit do trouby mraženou pizzu nebo si „uvařit“ polévku ze sáčku. Při podobném činu si zkuste přečíst etikety těchto polotovarů a odhadnout, co to s Vaším tělem udělá?! Mimochodem na tvrzení: „Don´t eat anything that your grandmother wouldn´t recognize as food.“ (Nejezte to, co by vaše babička nepovažovala za jídlo.) je taky něco k zamyšlení, nemyslíte?
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.