04.01.2013 Připraveno ve spolupráci s Janou Vašákovou
Již ve školce se učíme, že lidské vnímání funguje díky pěti smyslům – zraku, chuti, čichu, hmatu a sluchu. Díky nim člověk přežívá a užívá si. Víte však, že je možné jednotlivé smysly nakrmit a dodat tak tělu látky, které potřebuje, aby bylo zdravé?
Pokud se zamyslíme nad tím, který z pěti smyslů je pro člověka nejdůležitější, pak se s velkou pravděpodobností dostaneme do začarovaného kruhu. Každý z nich má svou funkci a zároveň ovlivňují jeden druhého. Jsou jako týmoví hráči – když na hřišti jeden z nich chybí, jen těžce se vítězí. A tak je tomu i v kombinaci s jídlem. Existují potraviny, které funkci jednotlivých smyslů podporují, když nám není nejlépe. A vyhrát můžeme jen tehdy, zapojíme-li je do našeho jídelníčku společně.
Doby, kdy mrkev díky vysokému obsahu vitaminu A držela pomyslné královské žezlo nad zdravím očí, pominula. Dnes již víme, že existuje hned několik surovin, jež mohou pozitivně působit na zrak. Ze zeleniny je to kapusta, špenát a listová zelenina, ve které se nacházejí látky lutein a zeaxantin chránící sítnici oka před poškozením způsobovaným např. ultrafialovým zářením. Důležitý je také česnek, cibule, kapary a vejce, jež jsou zdrojem síry, která je nutná pro tvorbu glutationu, antioxidantu chránícího tělo proti vlivu toxinů. Vejce navíc obsahuje aminokyseliny – lutein, lecitin a cystein – působící preventivně proti vzniku šedého zákalu.
V jídelníčku by neměly chybět ani tučnější ryby, jako je např. makrela, tuňák nebo sardinky, skrývají se v nich mastné kyseliny, které podporují stavbu buněčných membrán. Další důležitou složkou jsou ořechy a semínka jako zdroj omega 3 mastných kyselin. A v neposlední řadě bychom neměli zapomínat na soju obsahující fytoestrogeny i vitamin E a také na borůvky a hroznové víno, které jsou bohaté na antokyaniny zlepšující vidění za šera i v noci.
Výsledná chuť jídla je ovlivněna nejen jeho složením, ale také teplotou, konzistencí, vzhledem, vůní i vzpomínkou, tedy vjemem. Ovlivnit naši chuť bývá dost náročné. V případech nechutenství je možné za pomoci jídla zvyšovat apetit. Někomu stačí výraznější sladká či naopak kyselá chuť, jiní holdují raději slanému nebo hořkému pokrmu. Z fyziologického hlediska pomáhají apetit udržovat v normě potraviny s nízkým glykemickým indexem pod 50 bodů. Mezi ně patří například cereálie, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechy a semínka. Obsahují více vlákniny, postupně do těla uvolňují glukózu a tím tolik nedráždí hormon inzulín. Chuť může podpořit šťavnaté ovoce, jako je pomeranč, grep, ananas nebo jablka, neboť stimulují produkci enzymů a zlepšují trávení. Vhodný je také česnek nebo zázvor. Babičky zase doporučovaly „táhlý“ vývar z masa.
Receptory chuti a čichu si jsou velmi podobné. Může se stát, že pokud nedokážeme vnímat vůni a pach, nebudeme schopni rozeznat základní chutě – sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Tomuto stavu se říká anosmie, vzniká např. důsledkem poranění hlavy a bohužel bývá nezvratná. Pokud se však jedná jen o přechodnou ztrátu čichu, třeba po chřipce, pak se doporučuje konzumovat potraviny tzv. bez chuti a postupně přidávat výraznější, které ji přivolají zpět. Důležitá je rutina, jíst pravidelně, pokud možno ve stejný čas, 5 až 6 porcí denně. Pokusit se o možná co nejpestřejší jídelníček, aby tělo dostalo vše, co potřebuje. Pomáhá i vizualizace pokrmu, jenž by měl být barevný a strukturovaný. Využívají se také aromatické ingredience, včetně různých druhů koření a bylinek. A v neposlední řadě přichází do hry paměť, obnovení vzpomínek a radosti z určitého jídla.
Hmat je soubor několika různých druhů vnímání. Díky němu dokážeme vstřebávat celým povrchem těla dotyky, tlak, bolesti, chlad i teplo, vibrace apod. Nejcitlivější receptory se schovávají v konečcích prstů, ale také na špičce jazyka. Hmat tak můžeme podporovat a stimulovat například tím, že si jídlo osaháme, vložíme je do úst a necháme povalovat na jazyku. Vhodné jsou tedy takové suroviny, které mají určitou konzistenci, třeba jádro vlašských ořechů, granátové jablko, čerstvé fíky, okurka nakládačka, těstoviny, ale také syrové maso díky své měkké a zároveň „slizké“ podobě.
Posledním z pěti smyslů je sluch. Pomáhá nám vnímat zvuky při různých frekvencích a orientovat se v prostoru. I sluch může ovlivňovat chuť k jídlu. Je totiž známo, že zvuk křupání a kousání vyvolává příjemné pocity a zvyšuje apetit. Podpořit ho tedy můžeme všemi potravinami, které mají tvrdší konzistenci, například mrkví, kedlubnou, jablkem, ořechy, kůrkou od chleba či uvařenou rýží. Sluch také může ovlivňovat touhu po ne zrovna zdravých potravinách. Děti milují popcorn – jejich chuť jim nabudí již zvuk praskající kukuřice při přípravě – slané brambůrky, tyčinky, křupavé hranolky apod. V tomto případě je dobré naučit se kontrolovat a dopřát si tyto neřesti jen jednou za čas.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.