24.09.2012 Redakce
Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.
O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky.
Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan Hrbek.
Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas - Rozinky a mandle, šéfkuchařa poradce pro gastronomii, Ing. Tomáš Tesař - náměstek ministra životního prostředí, Ing. Martin Leibl, PhD. - oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Věra Strnadová (foodblog U Věrušky v kuchyni), Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová - Retail Info a Jan Valeška – PRO-BIO Liga.Porota posoudila na 52 vzorků biopotravin.
Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením pana Jiřího Čábelky, aby ohodnotila celkem 31 soutěžních vzorků bio vín. Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, a. s., z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.
Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia, s. r. o., z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích.
„Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců – organizátora soutěže.
Manželé Hrbkovi
Mlýnské a pekárenské výrobky:
Statek Tilia, s. r. o. - Radešovský žitný chléb se slunečnicí
Maso a výrobky z masa:
Řeznictví U Kusáků, s. r. o. - Jehněčí klobása s hovězím masem bio
Nápoje:
Moštárna Hostětín, s. r. o. - Hostětínský mošt jablko&rakytník bio
Výrobky z ovoce a zeleniny:
Statek Tilia, s. r. o. - Cecilčin Bio Džem
Pochutiny a ostatní výrobky:
Extrudo Bečice, s. r. o. - crispins kukuřičná bio tyčka
Výrobky pro gastronomii:
Statek Tilia, s. r. o. - císařské brambůrky
Biovíno:
Gotberk, a. s. - Pálava 2011 výběr z hroznů
Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.