03.06.2011 Redakce
Letošní národní soutěž „Chléb roku 2011“ se uskutečnila 2. června v Pardubicích, v rámci tradiční pekařské slavnosti DNY CHLEBA. Pekařské firmy z celé ČR přihlásily do soutěže celkem 52 vzorků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce.
Kvalitu chlebů posuzovalo deset nezávislých komisařů, zkušených pekařských odborníků. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť. Samotná výroba chleba je „královskou“ pekařskou disciplínou a vyrobit chutný a kvalitní chléb je skutečným uměním.
Vítězem kategorie „Konzumní chléb roku“ se stal chléb z pekárny ADÉLKA, a.s Pelhřimov. V kategorii „Řemeslný chléb roku“ zvítězil chléb z firmy Mader a synové s.r.o., Pekárna RACEK Přerov.
Již 17. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s obchodní organizací Tesco Stores ČR a.s., v jejíchž obchodech budou vítězné chleby prodávány. V rámci akce Dny chleba, jíž se zúčastnilo na 400 pekařských odborníků, posvětil Královéhradecký biskup Jan Vokál u příležitosti 20. výročí profesní organizace českých pekařů nový cechovní prapor.
„Podle předsedy svazu pekařů J. Dřízala, je tato soutěž velmi důležitá k udržení vysoké kvality chleba pro českého spotřebitele, zejména dnes, kdy je ze strany obchodu vyvíjen velký tlak na co nejnižší cenu. Měli bychom si zachovat jedinečnost kvasového českého chleba, vycházející z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností. Chléb by měl být především kvalitní a čerstvý, spotřebitel by si na něm měl skutečně pochutnat a za kvalitu si i připlatit. Co je levné, toho si lidé neváží – proto by se měl chléb stát opět měřítkem hodnot, jako byl v minulosti, říká Dřízal“.
Ročně se dle údajů ČSÚ spotřebuje v České republice 44 kg chleba a jeho spotřeba trvale klesá. Spotřebitelská cena 1 kg chleba (19,50 Kč/kg) je i po nedávném zvýšení cen v obchodech v důsledku růstu nákladů mouky a energií daleko nižší, než v jiných evropských státech. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 900,- Kč.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.