11.06.2013 ČTK
Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest.
Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem. V žádném případě nebyl podle dTestu povolený limit pro obsah látky překročen.
"Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem," uvedl redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla podle něj naopak biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxenthin zakázáno používat. Nepřítomnost látky v biovejcích potvrdily i testy. V nich bylo prověřeno 11 výrobků označených jako čerstvá vejce z různých typů chovů od klecových po biochovy. Hodnocena byla i vejce od jednoho drobného chovatele. Osm výrobků bylo deklarováno jako tuzemského původu, čtyři pocházely z dovozu.
Kanthaxenthin je přirozeně obsažen v některých mořských řasách a houbách, vyrábí se však i synteticky. Ve vejcích se bez přidání člověkem nevyskytuje. Evropská unie povoluje jeho přidávání do krmiva některých zvířat včetně drůbeže, množství však nesmí překročit stanovený limit.
"Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," řekl Beneš.
Jeden z producentů deklaroval na obalu, že vejce obohatil zdravotně prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami, ačkoliv jejich obsah byl stejný jako u vajec od ostatních producentů. U druhého chovatele, který uváděl na obalu totéž, byl skutečně zvýšený obsah kyselin prokázán.
21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.
18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
04.10.2012 | Se začátkem školního roku přichází i obava rodičů, jak zpestřit svačinu svým dětem, aby byla zdravá, a zároveň ji s chutí snědly. Pestrost může být zaručeným receptem na úspěch. Dopolední svačina je pro malé i velké školáky důležitou porcí dne. Měla by tvořit až 10 až 15 % energetického příjmu dne.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.