Nemoci z potravin zabíjejí miliony lidí ročně

Nemoci z potravin zabíjejí miliony lidí ročně

09.04.2015 ČTK

Za více než 200 chorob, od průjmů až k rakovině, jsou zodpovědné potraviny zasažené viry, bakteriemi, parazity či chemickými látkami.

Přes 2,2 milionu úmrtí ročně způsobují na celém světě nemoci přenášené potravinami. Při příležitosti Světového dne zdraví (7.4.) s mottem "Bezpečné potraviny dělá celá cesta z farmy na talíř" to řekla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová s tím, že bezpečnost musí být dodržena ve všech krocích řetězce od výroby potravin až po konzumaci.
    "V ČR se vyskytují tyto infekce v poměrně vysokém množství. V roce 2013 bylo zaznamenáno 45 548 případů střevních infekčních nákaz, o 3,5 % více než v roce předchozím. Hospitalizováno s nimi bylo 16 973 lidí, z nich 247 zemřelo, převážně šlo o seniory," doplnila česká data Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví.
    V EU je každoročně hlášeno 85 000 případů salmonelózy, náklady na léčení se šplhají přes 82 miliard korun. Při epidemii krvácivých průjmů vyvolané bakterií escherichia coli v roce 2011 onemocněly v 16 zemích 4000 lidí, z nich 55 zemřelo. Ztráty pro farmáře a firmy dosáhly 32,7 miliardy korun.
    K nárůstu počtu případů přispívá porušování hygienických zásad, ať už v potravinářství a pohostinství, či doma, kde lidé s jedním vybavením zpracovávají syrové maso i zeleninu a špatně potraviny skladují. Pro větší ochranu v profesionální síti posílilo Česko od letoška kontroly ve stravovacích provozech, kterých je přes 70 000. Vedle hygieniků je kontrolují také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.
    Akutní potravinové choroby, označované jako otrava jídlem, vyvolávají bakterie salmonela, kampylobakter, stafylokok či escherichia coli. Příznaky akutních otravy se mohou objevit od jedné hodiny do několika týdnů od požití, postiženého může trápit nevolnost, zvracení, průjem a křeče v žaludku. Většina lidí se uzdraví bez zásahu lékaře. Doporučuje se klid na lůžku a dostatečný příjem potravin, tedy ne hladovka.

hygiena
    Lidé s horečkou nad 38 stupňů Celsia a vážně dehydrovaní by měli vyhledat lékaře. Novorozence a malé děti by v každém případě měl prohlédnout lékař. Více ohroženi při otravě potravinami jsou senioři, děti a novorozenci, těhotné ženy s lidé s oslabenou imunitou.
    WHO upozorňuje, že v globalizovaném světě je nutná pro zajištění bezpečnosti potravin spolupráce zdravotního sektoru, zemědělství, potravinového průmyslu, přepravy potravin, stravovacích zařízení, ale i samotných spotřebitelů. Základem pro spotřebitele je dodržet pět klíčů k bezpečným potravinám. Jsou to čistota a správné mytí potravin, oddělování syrových a hotových potravin, dostatečná tepelná příprava, skladování v adekvátní teplotě a používání pitné vody a kvalitních surovin při kuchyňské přípravě.
    Informace o zajištění bezpečnosti potravin v ČR jsou dostupné pro laiky i odbornou veřejnost na www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz.


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.