Nenápadná zrnka tisíce chutí

Nenápadná zrnka tisíce chutí

08.05.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Není škoda vařit pořád dokola jeden druh rýže, když jich existuje tolik? Liší se jak svým tvarem, tak vlastnostmi při vaření a úpravě pokrmů. Zatímco při přípravě suši nebo jídel čínské kuchyně oceníme rýži lepivou, při vaření rizota hledáme jemnost a pevnost zároveň. Jak se v bohatém světě rýže s přehledem zorientovat?

Základní dělení je na rýži setou a horskou. Rýže setá je nejrozšířenější a její nejkvalitnější odrůdy jsou vhodné pro vaření. Horská rýže není náročná na zavlažování jako setá, její výnosy jsou však nižší a zrno není tak kvalitní. Podle vyhlášky dělíme rýži dle tvaru zrna na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Podle stupně omletí se dělí na neloupanou, tedy surovou, pololoupanou (natural), která je zbavená dvou vrchních obalů, a loupanou rýži, jež je zbavená i otrub a klíčku. Odlišné tvary rýže se hodí k různým kulinárním úpravám.

Jaké znáte druhy rýže?

Rýže parboiled: je upravena speciálním postupem zrnka rýže obalená vnější vrstvou jsou několik hodin namáčena, zpracovávána párou a usušena. Toto předpaření napomáhá přesunu minerálních látek i vitaminů do středu zrna a snižuje riziko lámání zrn. Rýže pak po vaření nelepí a je bohatší na živiny než bílá nepředpařená rýže.   

Jasmínová: při vaření vydává aroma blízké vůni jasmínového květu. Je lepivá, a hodí se proto do nákypů nebo k masu. Díky její lepivosti ji lze snadno jíst hůlkami, proto je typickou součástí čínské kuchyně.

Patna: má štíhlá dlouhá zrnka, po uvaření je sypká a suchá.

ryze1

Basmati: dlouhozrnná rýže, jejíž chuť připomíná oříšky. Pochází z Indie, Pákistánu a Íránu a vyniká menším obsahem škrobu a větším obsahem nutričně důležitých látek. Je vhodná jako zdravá výživa, pro diabetiky i při dietě. Jeden rok „stárne", aby se rozvinula plná vůně s oříškovým nádechem a jemnou chutí. Název basmati znamená v hindštině královna vůní.

Natural: obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy. Tuhle rýži můžeme připravit jako rizoto nebo nákyp či zahustit s ní polévky.

Arborio: kulatozrnná, krátkozrnná a perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je nejlepší rýží na rizoto, protože je jemná i pevná zároveň.

Divoká (planá): má tmavá a podlouhlá zrna, vynikající je v salátech v kombinaci s rýží basmati. Ovšem nejedná se o rýži, ale o „příbuznou“ rostlinu ze Severní Ameriky – vodní trávu rostoucí v blízkosti velkých jezer v USA a v Kanadě, kde ji místní indiáni z kmene Siouxů sklízejí ručně z kánoí již více než 1000 let. V současné době se však produkuje i v Kalifornii a ve státech Středního východu či v Austrálii. Divoká rýže vyžaduje o něco delší dobu vaření a je pověstná oříškovou chutí.

ryze2

Bhútánská rudá: starověká krátkozrnná rýže se pěstuje v himalájském pohoří v Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.     

Carnaroli: krátkozrnná a baculatá rýže, která dobře vstřebává vodu a je vhodná pro přípravu rizot. Má krásně sněhobílou barvu, takže pokrmy lahodí i oku.

Nishiki: krátkozrnná japonská rýže, která se používá při přípravě suši. Obsahuje vyšší obsah škrobu a je lepivá. 

 


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.