Nenechte se napálit při výběru kapra

Nenechte se napálit při výběru kapra

25.11.2013 PhDr Kateřina Pulkrábková

Vánoce jsou pro mnohé z nás jediná příležitost, při které kapra kupujeme. A právě proto je důležité se o jeho správný výběr více zajímat.

Živého kapra a další sladkovodní ryby koupíme během svátků ve stáncích na trzích i v supermarketech. Jistou volbou je však jeho koupě na sádkách rybářských podniků. Pokud dáte přednost živé rybě, je rozhodně nejlepší ji co nejdříve zabít a vykuchat. Porcování můžete odložit na pozdější dobu. Při teplotě 0 až 4 °C ryba vydrží v dobrém stavu až čtyři dny.

Každý zákazník by měl vyžadovat především tu nejlepší kondici prodávané ryby. Kapr nesmí plavat na boku a mít jakékoli zranění. Kvalitě masa neprospívá ani pobyt v přeplněné kádi. Naopak o dobrém zdravotním stavu svědčí jasné oči a čilost ryby. V případě, že si necháme rybu i zabít a vykuchat, bude nás jistě zajímat čistota pracovního prostředí a dostupnost pitné vody k omývání. Prodejce musí mít odpovídající porcovací desku, nože, paličku na omračování ryb, nádoby na pevné odpady (vnitřnosti, žábry, šupiny apod.). Osoby, které ryby usmrcují, kuchají nebo porcují, musejí mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky a usmrcovat smí ryby jen schváleným způsobem a na přání zákazníka, nikoli do zásoby, aby se vyloučila možnost prodeje ryby leklé.

  • U živé ryby vyžadujte vždy co nejlepší kondici, ryba musí být čilá a mít jasné oči.
  • Pozornost věnujte čistotě pracovního prostředí.
  • Pokud nechcete rybu trápit, nechte si ji vždy odborně zabít přímo od prodejce.

Pokud si chcete přípravu večeře maximálně ulehčit, můžete využít nabídky specializovaných prodejen a větších supermarketů. Ty nabízejí chlazené opracované ryby, filety nebo alespoň ryby mražené. V případě čerstvých ryb spoléhejte především na své smysly. U volně ležících kusů musí být prodejní pult plný ledu, který by měl ryby také pokrývat, ne jen ležet pod nimi. Ryba musí být dobře omytá, svěží barvy a v žádném případě nesmí zatuchle páchnout. Maso by mělo být pružné a po zmáčknutí se vrátit do původní polohy. Má-li ryba hlavu, zkontrolujte také oči a žábry. Oči nesmí být zapadlé, ale naopak čiré a lesklé, žábry musejí mít jasně červenou barvu.

  • Čerstvá ryba musí mít svěží barvu, pružné maso a nesmí páchnout.
  • Nikdy nekupujte rybu se zapadlýma očima a zašedlými žábrami.
  • Pozor na tzv. vrstvené ryby – jedná se o rozmražené kusy.

Více o to, jak koupit a jak dobře připravit rybu i mnoho dalšího o vánocích se dočtete v prosincovém čísle časopisu Svět potravin, které je právě na stáncích.

Tématu vánočních pokrmů se budeme v následujících dnech věnovat i na našem webu.


Mohlo by vás zajímat

Svačiny plné vlákniny školáčkům nesvědčí

13.10.2015 | Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Největší mýty o rybách

16.11.2015 | Ryby jsou drahé, určené jen pro milovníky dietní stravy a ty zmrazené jsou vždy nekvalitní. Možná jsou právě mýty spojené s rybami důvodem, proč v konzumaci ryb končíme na samém chvostu evropského žebříčku. Je tak načase alespoň některé z mýtů a polopravd, které o rybách kolují, potvrdit, či vyvrátit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.