15.04.2015 ČTK
Nový web spustil Státní zdravotní ústav a má sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů. Nepříznivé reakce hrozí hlavně u potravin nového typu a doplňků stravy.
Nežádoucí zdravotní účinky potravin mohou lidé hlásit on-line na portálu Nutrivigilance, neboli zdravotní bdělost nad potravinami. Přispějí k tomu, aby na trhu byly jen potraviny zdravotně nezávadné. Nabídka potravin na českém trhu stoupla z 3500 v roce 1991 na současných 350 000 položek a v takovém množství nelze z hlediska negativního působení na organismus všechny předem absolutně spolehlivě otestovat, uvádí Státní zdravotní ústav, který web spustil.
"Máte neinfkeční zdravotní problémy po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte!," uvádí se na portálu.
Také exotické ovoce noni patří k potravinám nového typu, které mohou vyvolat nepříznivé reakce u některých jedinců
Analýza získaných informací může vést k návrhům preventivních opatření a vytvořený systém by měl spolupracovat s podobnými systémy v zemích EU. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.
a u jakých potravin bychom si měli dávat pozor? Především u potravin nového typu, doplňků stravy a potravin s přídatnými látkami. Patří sem tedy nové potraviny z mikroorganismů, hub nebo řas, rostlin a živočichů, s výjimkou potravin a složek potravin získaných tradičními metodami šlechtění a chovu, jejichž bezpečnost byla prokázána dlouhodobým užíváním.
K novým potravinám či složkám se řadí Morinda citrifolia - NONI juice, semínka chia, ořechy Nangai, fytosteroly, koagulovaná bílkovina a hydrolyzát z brambor, salatrimy, olej ze semen Allanblackia, trehaloza a izomaltuloza, lykopen produkovaný plísní Blakeslea trispora, lykopen z rajčat a astaxantin z řas.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.