09.12.2010 Redakce
Nový jízdní řád s sebou přiváží nejen změny vlakových spojení, ale tentokrát i nový, naprosto unikátní projekt, který je revolucí v gastronomii na kolejích.
Největší tuzemský caterer na železnici, společnost JLV, a.s., spojila své více než padesátileté zkušenosti v oboru se špičkovou kvalitou gastronomie šéfkuchařů z Československého svazu kuchařů a s podporou Českých drah, a.s. vyráží na cesty s Novou gastronomií.
Šéfkuchař Jiří Král, kuchař roku ČR a člen týmu pořadu Kuchařská pohotovost, šéfkuchař Jan Michálek, mnohaletý šéf národního týmu kuchařů a cukrářů a další jejich kolegové sestavili speciálně pro kolejový provoz nová menu, obohacená o sezónní nabídky.
Od 12. prosince 2010 si tak návštěvníci jídelních a bistro vozů se servisem JLV, a.s. mohou pochutnat na nových pokrmech a k obědu si objednat například lahodný brokolicový krém, následovaný pečeným filetem z norského lososa na másle s bramborovým puré a jako sladkou tečkou vše završit desertem créme brullé.
„Šéfkuchaři z Československého svazu kuchařů připravili receptury, na základě kterých poté všechny pokrmy uvařili a odprezentovali kuchařům a stevardům. V další fázi šéfkuchaři velmi precizně zaškolili kuchaře z jídelních a bistro vozů, ale i personál v centrální výrobě, který bude dále připravovat hotová jídla pro kolejový provoz. Celý tento proces měl jasný cíl - získání důvěry ze strany kuchařů k Nové gastronomii." vysvětluje postup Petr Hubáček, produktový manažer pro jídelní vozy.
Nová gastronomie ale není „jen" o nových menu, zachází i do takových detailů jako je prezentace pokrmů na talíři i způsob servírování. A s tím souvisí další novinka, kterou JLV, a.s. zavádí na bistro vozy SC Pendolino. Doposud byla jídla podávána na plastových talířcích s plastovými příbory, což každému zákazníkovi nemuselo vyhovovat a tak JLV, a.s. připravilo novou koncepci, kdy budou jídla servírována na porcelánovém nádobí s nerezovými příbory stejně jako v restauraci. „Tímto krokem dochází k dalšímu nárůstu kvality u služeb, které JLV v těchto rychlovlacích poskytuje." dodává Petr Hubáček, produktový manažer pro jídelní vozy.
V průběhu roku proběhne několik marketingových akcí a speciálních nabídek pro pravidelné hosty jídelních a bistro vozů.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.