13.11.2014 ČTK
Budějovický Budvar uvádí na trh nový produkt. Jde o extrakt látek z přemrzlého piva, výrobek s obsahem alkoholu 21 % se jmenuje B:Cryo.
Produkt se podle zástupců Budvaru nedá zařadit do jakékoliv známé kategorie nápojů. Ale patrně nejblíže má k digestivu a výrobce jej doporučuje pít v menším množství po masitém jídle.
Podle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského jde o originální produkt. "V Česku skutečně nikdo s podobným výrobkem nepřišel a domníváme se, že i z celosvětového hlediska se jedná o novinku," říká manažerka výzkumu a vývoje Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Věra Hönigová.
B:Cryo nabídne v tuzemsku šedesát vybraných restaurací. Hosté obdrží na stůl láhev o objemu 1,5 litru, v níž se nachází pivo, které bylo minimálně 24 hodin v teplotě -18 stupňů Celsia. Tím se formou ledu oddělí voda od pivního základu. Konzumenti si pak pomocí speciálních čepovacích zařízení mohou načerpat do sklenic libovolné množství. Budvar doporučuje pít B:Cryo v objemu přibližně 0,8 decilitru. "Tento produkt chutná jako pivo, ale hřeje jako destilát," uvedl specialista řízení jakosti piva z podniku Budvar Petr Košin.
Výzkum nového výrobku trval dva roky. Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka se zrodil nahodile. "Průběžně testujeme, co pivo vydrží, a zkoušeli jsme, co snese při nízkých teplotách. A při tom nás napadlo, že bychom mohli udělat kryokoncentraci," uvedl. Dodal, že náklady na výzkum nebyly extrémně vysoké a Budvar je pokryl z vlastních zdrojů.
Za lahev B:Cryo o objemu 1,5 litru, která bude k dostání ve vybraných restauracích, zákazníci zaplatí 250 až 400 korun. Z jedné lahve by pak měli získat čtyři sklenice extraktu o objemu 0,8 decilitru. "Chceme tímto produktem přinést překvapení pro naše zákazníky a zároveň oživení pro spotřebitele," uvedl Boček.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.