31.10.2022 Jana Čiháková
Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.
Přes 33 procent dotázaných jí kvůli inflaci méně kvalitně, ale jen mírně. V září podle dat společnosti poprvé od začátku epidemie koronaviru klesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata za oběd v restauracích o 40 haléřů na 167,4 Kč. Meziroční inflace činila v září 18 procent. Z průzkumu vyplývá, že inflace neovlivnila stravovací návyky 37 procent Čechů. Lepší kvalitu stravování si podle průzkumu může dovolit 2,5 procenta lidí.
Průzkum ukázal, že lidé jedí méně zdravých a vyvážených pokrmů. Téměř 32 procent lidí si "zdravá" jídla dopřeje méně často než před rokem. Přes 21 procent respondentů odpovědělo, že si "zdravá" jídla kupuje jen zřídka a 4,4 procenta si zdravou a vyváženou stravu již nemůže dovolit.
Stejně zdravě jako před začátkem prudkého růstu inflace se stravuje 31,5 procenta lidí. Zhruba tři procenta respondentů uvedla, že si zdravou stravu dopřává častěji bez ohledu na cenu a 4,8 procenta lidí jí podle průzkumu pouze zdravá a vyvážená jídla.
Restaurace jsou nyní podle členky vedení společnosti Edenred Anety Martiškové nuceny snižovat své náklady kvůli menší kupní síle strávníků. "Pokud tento trend potrvá, tak v kombinaci s nižší návštěvností může mnohé restauratéry vést k úvahám, jak naložit v budoucnu se svým podnikáním," uvedla.
Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji.
Zářijová inflace byla na nejvyšší hodnotě od prosince 1993, z potravin meziročně zdražilo například maso o více než 23 procent, mléko, sýry a vejce o 25,8 procenta. Ceny másla stouply o více než polovinu a mouka zdražila o 61 procent.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.