29.06.2023 Jana Čiháková
Spotřebitelé by si měli dát pozor, když si někde v restauraci, vinárně či baru dávají perlivé víno s chráněným označením původu prosecco. Někteří provozovatelé totiž klamou zákazníky a falšují víno tím, že označí za prosecco i takové, které jím není, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Pokuty za tento prohřešek přitom nejsou nízké. Prosecco je mezi českými zákazníky oblíbené, ale aby bylo možné takto víno označit, musí splnit řadu podmínek. Klíčová je ta, že hrozny pro výrobu musí pocházet z oblasti zahrnující italské provincie Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Benátky a Vicenza. Zároveň se musí víno vyrobit i plnit v těchto italských provinciích. A nutné je také víno plnit do skleněných lahví, případně skleněných demižonů o objemu až 60 litrů.
Všechna jiná vína, která prodejce označí jako prosecco, jsou falšováním a klamáním zákazníka. A pokud je obsluha v podniku rozlévá, může to být pouze ze skleněné lahve. Kdyby spotřebitel chtěl vypít v restauraci celou láhev, musí být otevřena před ním. Chráněné označení původu funguje i v EU u výjimečných zemědělských produktů nebo potravin z určitého regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.