Ochutnejte jižní Tyrolsko

Ochutnejte jižní Tyrolsko

06.09.2012 Redakce

Šéfkuchař pražské restaurace Soave Jan Souček (mimo jiné bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a Juniorský kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a eshopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz ve dnech 10. - 16. 9. 2012 jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin.

Hostům bude vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. Nabídka je připravená tak, aby si menu mohl každý sestavit sám, a vyberou si i ti, kteří dávají přednost bezmasým jídlům.

Jižní Tyrolsko na severu Itálie je Čechům známé nejen svými horami, kam se jezdí především za zimními radovánkami, ale i třemi městy - Havlíčkovým Brixenem, hlavním městem Bolzanem a lázeňským Meranem. To, že se jedná o bývalou součást rakousko-uherské monarchie, kam patřily i země koruny české, způsobilo, že se tady stále velmi jemně míchá mnoho kultur. A to se samozřejmě odráží i v gastronomii.

menu2


Jen málo zemí na světě se může jako Jižní Tyrolsko pochlubit například takovou koncentrací podniků, které jsou nositeli michelinských hvězdiček. Vždyť při počtu 500.000 obyvatel tu pro rok 2012 přistálo celkem 20 hvězd Michelin, z toho 3 restaurace mají hvězdy 2. Stejně tak je tomu i s „čepicemi" Gault Millau, které jsou populární v německy mluvících zemích. Těmi se může pochlubit 64 restaurací, z čehož na vysněné 4 čepice (Hauben) dosáhla 1 restaurace a 3 čepice drží 4 restaurace.


Čím to, že tak malá země, je tak gastronomicky úspěšná? Především tady nikdy nebyla přerušena tradice kvalitní domácí kuchyně. Jak říká jedna z držitelek michelinské hvězdy a dvou čepic šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens: „V mé restauraci Zum Löwen se nesnažím o žádné velké gastronomické experimenty. Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na tradiční jihotyrolské domácí kuchyni." V jihotyrolské kuchyni najdete vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (např. těstoviny), ale i obecně středomořské (např. mořské plody a ryby).
Ale není kouře bez ohně, a stejně tak není dobré gastronomie bez kvalitních surovin. Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU. Ale kvalitních surovin tu najdete mnohem více - od sýrů přes jehněčí až třeba k vyhlášenému terlanskému chřestu.

spek


Hostům bude vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. Nabídka je připravená tak, aby si menu mohl každý sestavit sám, a vyberou si i ti, kteří dávají přednost bezmasým jídlům. K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i dobrá vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v ČR nabízeno v Jižním Tyrolsku velice ceněné a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

menu

Kaštanový krém s aroma skořice

kachna

Pečená kachní prsíčka s jablečným zelím, omáčkou z kalvádosu a špekovým knedlíkem      

dezert

Smažené jablko ve vanilkovém těstě se skořicovou pěnou a zakysanou smetanou     


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.