20.02.2015 Redakce
Lifestylová kuchařka Natashy Corret a Vicki Edgson, které společně vytvořily populární britský koncept Honestly Healthy. Spojily v něm zkušenosti kuchařky zaměřené na vegetariánskou kuchyni a nutriční terapeutky s vášní pro jídlo.
Jejich kniha chce povzbudit k tomu, abychom jídlo nebrali jako odměnu nebo trest, ale abychom si ho uměli vychutnat a zároveň měli čas přemýšlet, co přinese našemu zdraví. Autorky jsou propagátorkami zásadité stravy a v knize přinášejí řadu inspirativních receptů, které pomohou odstranit překyselení organismu.
V tomto souboru více než 100 receptů se projevuje tvůrčí nadání gurmetské vegetariánské šéfkuchařky Natashy Corrett, plně podporované zkušeností přední odbornice na výživu Vicki Edgson. Recepty jsou snadné a jídla uvařená podle nich osvěží po celý den – od snídaně až po večerní ulehnutí. Vyzkoušejte ranní životabudič, artyčoková srdíčka se sýrem feta, lilkové závitky s pestem, polévku z máslové tykve, salát z karamelizovaných hrušek a čočky, karí z fazolek mungo, kořeněné fazolové karbanátky, kokosový chlebíček, hummus ze špenátu a cizrny, mandlovou buchtu s citronem a mákem nebo banánovou zmrzlinu s křupavým tofé. Lehce se přesvědčíte, jak snadné je využívat sílu alkalizujících potravin a současně jíst chutně a dobře.
Citace autorek: „Až přespříliš často v tomhle uspěchaném světě jíme ve spěchu nebo u počítačů, v očekávání, že trávicí trakt se o to nějak postará, a nedochází nám, že trávicí obtíže, nafouklá břicha a zácpa jsou výsledkem neuvědomělého jedení. Chceme vás povzbudit k tomu, abyste si udělali čas a poseděli u stolu s příteli a milovanými a ocenili nádherný dar, kterým je jídlo na talíři. Chceme vás přimět, abyste zkusili jednoduchou myšlenku vzít syrové ingredience ve správné kombinaci a uvařit je k dokonalosti, aby vyživily tělo i duši.“.
Natasha Corret (Tash) je profesionální vegetariánská šéfkuchařka a podnikatelka, jejíž vášeň pro jídlo pramení z dob, kdy jako náctiletá vypomáhala ve francouzské restauraci svého otce – londýnské Le Boudin Blanc. Tyto zkušenosti ji vedly k experimentování s chutěmi a konzistencemi. Hned na začátku kariéry se zajímala o zdravé jídlo a vaření a patří k zastáncům výhod vyvážené a zásadité stravy. Natasha vymýšlí recepty, dává soukromé hodiny vaření a předvádí zásaditou dietu. Pořádá pohodové „útěky z města“ ve Velké Británii i jinde po světě, na kterých nabízí celostní únik z uspěchaného městského života.
Vicki Edgson (Vix) pracovala přes patnáct let jako nutriční terapeutka a spolupracovala přitom s lékaři, aby vytvořila most mezi klasickou medicínou a alternativními postupy. Napsala šest knih a byla jednou ze zakladatelů hnutí The Food Doctor. Jako sloupkařka přispívá do časopisu Psychologies Magazine a píše pro mnohé noviny a časopisy. Spolumoderovala dva televizní seriály – Fat Nation na BBC1 a BBC3 a Diet Doctors na Channel Five. Společně s Natashou, kterou zná od narození, protože je její kmotrou, vytvořily koncept Honestly Healthy (www.honestleyhealthy.com).
Natasha Corret, Vicki Edgson: Opravdu zdravě
Vydal Slovart, 192 stran, doporučená cena 499 Kč
www.slovart.cz
10.10.2016 | Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997.
24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.