ORANŽOVÉ VÍNO: PŘIPRAVTE SE, UŽ PŘICHÁZÍ...

ORANŽOVÉ VÍNO: PŘIPRAVTE SE, UŽ PŘICHÁZÍ...

12.10.2023 Jana Čiháková

Úprava vyhlášky k zákonu o vinohradnictví a vinařství nově zavádí definice, která vína mohou výrobci označovat jako oranžová nebo nefiltrovaná. Upravuje také mimo jiné pravidla označování na etiketách, která mají zabránit klamání spotřebitele. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství. Nová pravidla budou platit od 15. října.

Vyhláška nově stanovuje technologické postupy, kdy mohou vinaři používat daná označení. Ministerstvo uvedlo, že takzvaná oranžová vína získávají osobitou barvu a chuť dlouhou macerací. Nefiltrovaná vína neprochází v procesu zrání filtrací, a mají tedy přirozený zákal. Nově se definuje pétillant naturel (přirozeně šumivé) pro šumivá vína, která se před ukončením kvašení stáčí do lahví a nejčastěji uzavírají korunkovým uzávěrem.

Vyhláška také nově uvádí, že na etiketách vína mohou být symboly spojené s Českou republikou pouze na produkci z tuzemských hroznů. Jejich místo výroby nebo výrobce musí také mít k vyobrazení blízký geografický nebo historický vztah. Podle ministerstva to má omezit klamání spotřebitelů, což jsou případy, kdy se známá místa z ČR objevují na etiketách zahraničních vín. Nemůže se tak například stát, aby Pražský hrad byl na etiketě vína z Moldavska, uvedlo ministerstvo.

Vyhláška upravuje definici názvu panenská sklizeň, jak se může označovat víno z první sklizně hroznů. Nově mohou být hrozny sklizeny už ve druhém roce po výsadbě. U označení mladé víno se prodlužuje lhůta, do které se mohou tato vína prodávat do 30. dubna roku následujícího po sklizni.

Jako rezerva se mohou označovat šumivá vína, která zrála v lahvi na kalech nejméně 18 měsíců. Jako grand rezerva mohou být označena šumivá vína, která zrála nejméně 30 měsíců v lahvi na kalech,


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.