04.08.2022 Foodnet
Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu.
Může jít o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace spolu s nedostatečnou fyzickou aktivitou může vést ke vzniku nadváhy až obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních, nepřenosných onemocnění, jako je například diabetes, nebo kardiovaskulární onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání či navýšení zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vláknina, bílkoviny nebo některé z mikroživin (vitamíny, minerální látky). Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.
Některé úpravy receptur musí výrobce zpravidla provádět postupně tak, aby případná změna senzorických vlastností byla přijatelná. Razantní snížení např. soli, cukru, nebo tuku se může výrazně projevit na samotné chuti produktu, a tím se může stát, že by Vám daný výrobek nechutnal. Platná evropská legislativa při označování potravin umožňuje komunikovat na obalu potravin změnu obsahu živiny až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. Výrobci spíše přistupují k postupnému snižování, a proto nelze na obalech potravin mnohdy tuto pozitivní změnu prostřednictvím schválených výživových a zdravotních tvrzení komunikovat. Existuje však určité vodítko, kterým se můžete řídit a které vám usnadní Váš výběr:
• na potravině je některé ze schválených výživových tvrzení, které vám říká, že potravina má určité přednosti díky obsahu energie nebo některé živiny (např. „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“ či „se sníženým obsahem soli“ apod.);
• vodítkem mohou na potravině být i zdravotní tvrzení, která říkají, že potravina má díky obsahu určité látky zdravotní přednosti (např. že hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi apod.);
• hledejte logo Reformulace roku, které říká, že výrobce danou potravinu reformuloval, a že toto logo může používat se souhlasem Potravinářské komory ČR.
Kde je možné reformulované potraviny a nápoje vyhledat?
http://www.reformulace.cz/index.php/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju
Databáze je aktualizována o výrobky přihlášené do 9. ročníku soutěže "Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší potravinářský inovativní výrobek".
Více se o reformulacích potravin dozvíte na: www.reformulace.cz
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.