18.09.2012 Jana Uhlířová
Víte, že po špenátu skutečně rostou svaly? Zajímá vás, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti? Přečtěte si, co naši redakci zaujalo v posledním měsíci.
Koupíte si v obchodě krásně červené rajče a poté zjistíte, že jeho chuť je nijaká? Tým amerických vědců přišel s tvrzením, že za jeho mdlou chuť může právě krásně červená barva. Ta totiž vznikla dlouholetým šlechtěním především na perfektní vzhled. Přitom byl ale poškozen gen odpovědný za tvorbu látek, které vnímají chuťové buňky, uvedla biochemička Ann Powellová z Kalifornské univerzity. Badatelé nyní plánují, že rajčata geneticky pozmění, aby lépe chutnala a neztratila přitom lákavou barvu.
V českých ochodech výrazně roste podíl výrobků lokálních pekáren. Lokální produkty upřednostňuje téměř 40 % zákazníků a tento podíl neustále roste. Trend souvisí se zvyšujícími se požadavky zákazníků na kvalitu, čerstvost a rozmanitost tohoto druhu zboží. Těšit nás také může fakt, že současná nabídka pekařského sortimentu na pultech je nejlepší v historii a český pekařský trh je jedním z nejvyspělejších v Evropě. A po jakých chlebech především sáhnout, abyste si pochutnali? Vítězi soutěže Chléb roku jsou chléb z pekárny BEAS Lično a chléb z pekárny AVOS Kroměříž.
Na západoafrických farmách dodávajících kakao firmě Nestlé ve stále velké míře pracují děti. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zjištění nezávislé organizace Fair Labor Association. Švýcarský potravinářský koncern slíbil, že podnikne další kroky, které by zaměstnávání dětí zamezily. Přitom výrobci čokolády již v roce 2001 podle dohody přislíbili, že zaměstnávání dětí bude vymýceno, pokrok v této věci je však minimální. Podle FLA se mohou podobné prohřešky jako u Nestlé vyskytovat i u dalších velkých výrobců čokolády.
Nová studie švédských vědců ukázala, že po špenátu skutečně rostou svaly. Konzumace nitrátů, které jsou v této zelenině obsaženy, totiž zvyšuje sílu i výdrž svalů. Vědci dávali celý týden pít myším ve vodě rozpuštěné nitráty a pak je porovnávali s „obyčejnými“ hlodavci. „Myši, které byly na dusičnanech, měly mnohem silnější svaly,“ uvedli vědci. Množství nitrátů odpovídá přibližně 200 až 250 gramům špenátu na člověka denně a tento poznatek by mohl významně pomoci při zlepšování funkce svalů u lidí se svalovými nemocemi, ochablostí nebo i stárnoucím lidem.
Většina zákazníků při nákupech potravin sleduje jejich původ a preferuje výrobky od českých potravinářských firem. Vyplývá to z výzkumu agentury Médea Research, který byl zveřejněn v internetové verzi magazínu Retail Info Plus. „Původ zboží je důležitý pro více než 77 % nakupujících a 80 % navíc preferuje české potraviny," stojí v komentáři k výsledkům výzkumu. Kvalitě potravin v obchodech věří více než polovina osob, které v českých domácnostech nakupují potraviny nebo se podílejí na jejich výběru. Jako důvěřivější se mezi dotázanými zákazníky ukázali ženy, starší lidé a lidé s nižším vzděláním. Obchodní řetězce ve svých marketingových aktivitách kladou na české potraviny stále větší důraz a zároveň postupně zvyšují jejich nabídku, aby uspokojily rostoucí poptávku zákazníků.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.