12.12.2014 Mgr. Kateřina Kmecová
Nákupy z pohodlí domova nebo stále dražší obědy... aneb co se nám ve světě potravin za poslední měsíc líbilo a nelíbilo?
Jsou pro vás cesty do supermarketu ztrátou času a nepříjemným zážitkem? V tom případě uvítáte fakt, že na český trh míří nové e-shopy s potravinami. Prvním počinem je portál Rohlik.cz, v příštím roce plánuje spustit obchod skupina Rockaway, vlastní e-shopy chystají také Billa či Kaufland, služba Potraviny on-line řetězce Tesco se rozroste do dalších regionů. „Trend obliby nákupu jídla online sledujeme již delší dobu, v některých kategoriích v segmentu potravin se zájem meziročně zvýšil o desítky procent. Konzervativní Češi však potřebují trochu času, aby se na internetu naučili nakupovat tento sortiment zboží,“ dodal ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.
Dva roky po metanolové aféře zaznamenala společnost KPMG zajímavý posun v tom, jak se změnil přístup Čechů k tvrdému alkoholu. Ze studie vyplývá, že Češi se mnohem více zajímají o původ a značku alkoholu, jen pro 2 % lidí není důležitý. Téměř polovina dotázaných (41 %), a to spíše ze skupiny respondentů s nižšími příjmy, dlouhodobě změnila svůj přístup k tvrdému alkoholu. Lidé s vyššími příjmy totiž mnohem více kupovali prověřené značky již před kauzou. Respondenti, kteří měli doma zásoby alkoholu s nejistým původem, je nejčastěji odevzdali k likvidaci, 83 % Čechů takové zásoby doma nemělo ani před aférou, 6 % alkohol s nejistým obsahem doma stále uchovává.
Působí vám pití piva potěšení? Je to proto, že chuť piva uvolňuje v mozku hormony štěstí, a to bez ohledu na jeho chuťové charakteristiky. Tyto pocity nemají ani nic společného s obsaženým alkoholem a změnami v chování, neboť sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství. Vědci z americké univerzity v Indianě vyzkoumali, že úroveň uvolněného dopaminu byla po vypití doušku piva výrazně vyšší než po vypití loku nealkoholického nápoje pro sportovce. Zároveň po vypití piva projevovali muži výraznější potřebu vypít více piva, ačkoli chuť energetického nápoje považovali za lepší. Tyto výsledky je zatím nutné brát s rezervou, neboť jsou jen prvním krokem ve výzkumu chování osob závislých na alkoholu.
Obchodní přirážky českých řetězců stále rostou a jsou výrazně vyšší než v západní Evropě. Pohybují se od zhruba 20 % u výsekového masa až po více než 100 % u vybraných mléčných výrobků a mohou dosahovat až 200 % u speciálních produktů s vysokou přidanou hodnotou. „Kdyby se dokázalo sáhnout do této oblasti obchodu, potraviny v Čechách by mohly být kvalitnější i levnější, pouze zisky zahraničních řetězců by byly o něco menší. Je to otázka posouzení, co je ještě v pořádku a co už je možné považovat za nekalou praktiku. Jediný, kdo s tím může něco dělat, je stát,“ komentoval vývoj Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.
Průměrné ceny obědů v České republice se opět zvedly, oproti loňskému roku o 4,2 %. Za jídlo v poledne tak zaplatíme 89 Kč. Nepřekvapivě si za oběd nejvíce připlatí Pražáci, oběd je v průměru stojí 101 Kč. Praha se tak stala první oblastí v historii statistik portálu Lunchtime.cz, který sdružuje polední menu více než 3000 restaurací po celé ČR, která překročila stokorunovou hranici. Druhý nejdražší oběd na hosty čeká v Karlovarském kraji, kde také meziroční ceny obědu stouply nejvíce. Naopak nejlevněji se naobědváte na Vysočině, která je jedinou oblastí, kde ceny obědů meziročně poklesly a průměrný oběd pořídíte pod 80 Kč.
Rodiče a školy stále podceňují prevenci pití alkoholu u dětí. Podle výsledků ankety realizované Fórem pijte s rozumem má s pitím alkoholu zkušenost už 83 % dětí ve věku 11 až 15 let. Navíc téměř každé třetí dítě odpovědělo souhlasně na otázku, zda to někdy s alkoholem vyloženě přehnalo. Alarmující je i zjištění, že 28 % školáků problematiku pití alkoholu s rodiči vůbec nerozebírá. Přitom žáci, kteří s rodiči o alkoholu hovoří, se k alkoholu staví mnohem rozumněji a vědí více o zdravotních rizicích při jeho pití. Anketa také ukázala, že více než polovina dětí ochutnala alkohol už do svých jedenácti let, a to pod dozorem rodičů při rodinných oslavách a podobných příležitostech.
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
10.04.2020 |
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.