17.10.2022 Jana Čiháková
Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. ČTK to řekl tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald, který je také jedním ze zakladatelů internetového obchodu Lihovárek.
Jako jeden z velkých problémů celého odvětví vidí černý trh s pálenkami, který podle něj může být stejně velký jako ten oficiální.
Lihovary, které se v Česku věnují výrobě ovocných destilátů, podle Gottwalda vznikaly často z takzvaných pěstitelských palíren, kde si mohou lidé nechat vypálit alkohol z vlastní sklizně. Naučit se řemeslo trvá poměrně dlouho, doplnil. Sám sleduje hlavně produkci takzvaně řemeslných lihovarů, což jsou spíše menší podniky, které se specializují na ovocné destiláty. V Česku jich je kolem 40.
Trh ovocných destilátů podle něj velmi trpí na černý trh, tedy například domácí palírny a nelegální výroba je stejně rozsáhlá jako oficiální trh. Jako velký problém vidí nedostatečné pravomoci státu a celní správy ho kontrolovat. "Stát to neřeší. Řeší černou palírnu jen, když vybouchne kotel a vyhoří," řekl s tím, že zákonné postihy sice existují, ale jsou jen malé a velmi špatně vymahatelné.
Černý trh lze podle něj spojit i s tím, že na destiláty je uvalena vysoká spotřební daň - na rozdíl od piva a vína, které takto zdaněné není vůbec, což podle Gottwalda vytváří nesrovnatelné podmínky. Upozornil také na to, že když dodává pálenky do restaurací, musí nejprve složit půl milionu Kč kauci a je s tím spojená velká byrokratická zátěž, protože musí vyplňovat pro každý podnik formuláře pro celní správu.
Poznamenal také, že se již objevily pěstitelské palírny, které kvůli růstu nákladů skončily, protože se jim provoz nevyplatil. Lidé a podniky, kteří se věnují ovocným pálenkám, mají také často hlavní zdroj příjmů někde jinde, než v lihovarnictví, dodal.
Pro oblast ovocných pálenek vidí příležitost v rozvoji produkce pro gastronomii, která je v současnosti ve velkých problémech a potřebuje si udržet hosty. Právě ovocné pálenky mohou podle Gottwalda být zajímavým produktem, protože existuje velké množství druhů, které lze vyrobit. Uvedl, že nejpopulárnější je stále slivovice, velmi populární je také hruškovice. "Variabilita ovoce je nesmírná," poznamenal. Na letošním prvním ročníku festivalu pálenek, který pořádal, mohli návštěvníci ochutnat například vínovici.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.