18.06.2009 Radek Jaroš
Kdo by neznal tuto proslavenou hlášku z jedné skvělé české filmové komedie? Jenže pokud byste okusili skutečnou kávu připravenou po brazilsku, asi by vám připadala příliš sladká. Ovšem Brazilci ji tak milují…
ÚVODEM
Řeknete-li „Brazílie“ znamená to pro většinu lidí v první řadě světoznámý karneval v R io de Janeiru, a dále pak nejspíš nejslavnější pláž světa – Copacabanu, podmanivé rytmy samby, bravurní fotbalové kouzelníky a obrovské amazonské pralesy plné papoušků, jaguárů, anakond a piraní.
Co se týče brazilská kuchyně, tady asi převážná část lidí zrozpačití a začne tápat, pokud si zatím nenašla cestu do několika málo brazilských restaurací, které lze již v Česku najít.
A tuto návštěvu lze jen všem doporučit.
Anebo si zajet okoštovat přímo do Brazílie… stojí to za to.
BRAZÍLIE – VELKÁ JAKO EVROPA A JÍDEL NA TISÍCE
Čekáte od tak veliké země, jakou je Brazílie, jednu univerzální specialitu à la knedlo, vepřo, zelo? No, jste optimisté, ale uvidíme…nechte se překvapit!
Každý z brazilských regionů se totiž vyznačuje určitými kulinářskými zvláštnostmi. Vnitrozemská severní kuchyně nazývaná comida de Sertao se vyznačuje výrazným vlivem kuchyně indiánů používající tradiční hlízy a ovocné plody. Oblast Amazonie nabízí unikátní a velmi chutné úpravy ryb včetně piraní. Bahijská kuchyně severovýchodního pobřeží má výraznou africkou příchuť papriky, různých druhů koření a vynikajícího oleje palmy dende. Právě otroci přinesli do této země takovou různorodost přípravy masa a ryb a jídel jako vatapá a caruru. Na jihu v Rio Grande do Sul je tzv. comida gaúcha připravována jen různými úpravami různých druhů masa…
BRAZILSKÝ AJNTOPF NEBOLI FEIJOADA
Tak vida, nevídáno…přece jen jedna národní specialita. Brazilskou národní specialitou je totiž feijoada, neboli jakýsi fazolový ajntopf. Základem jsou, jak již název napovídá, fazole, které si afričtí otroci nejprve jen různě kořenili a pak do nich přidávali co dům dal. Brazilská kuchyně hojně používá čerstvé tropické ovoce, banány, ananas nebo kokosové ořechy či kokosové mléko. Z koření se nejčastěji objevuje česnek, oregano a chilli.
RECEPT
Na pravou brazilskou feijonadu potřebujete půl kila černých či červených velkých fazolí, půl kila vepřových žebírek, půl kila slaniny, půl kila uzeného, dvě velké nakrájené klobásy, olivový olej, dvě nakrájené cibule, šest prolisovaných stroužků česneku, dvě polévkové lžíce pepře a pět bobkových listů.
Fazole, žebírka a slaninu dáme na noc každé zvlášť do vody odležet do ledničky.
Druhý den dáme slité fazole do většího hrnce se studenou vodou, přidáme vepřová žebírka a vaříme do změknutí.
Na hluboké pánvi rozpálíme větší množství olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a necháme zesklovatět. Přidáme nakrájené klobásy, na kostky nakrájené uzené maso, nakrájenou slaninu, osmahneme, okořeníme pepřem a přidáme bobkový list.
Pak do pánve vložíme uvařené fazole, vše doplníme vodou a vaříme na mírném ohni asi hodinu.
V ČESKU SE PROSAZUJE SPÍŠE CHURRASCO...
Ovšem u nás z brazilské kuchyně zatím známe pro jedlíky to cizokrajné a nejatraktivnější – systém churrasco, což je příprava různých druhů masa, ryb i ovoce nabodnutých na špízu a speciálně grilovaných před hosty. Servíruje se systémem rodizio, kdy několik maníků - číšníků obchází se špízy kolem stolů a ukrajuje návštěvníkům kousky dle přání a libosti. Takhle upravené jihoamerické hovězí patří k nejlepším na světě. Churasco se stalo velice populárním a dalo vznik restauracím (churascarias), které se na toto brazilské barbecue specializují a které jsou teď roztroušené nejen po celé Brazílii, ale i v mnoha jiných zemích.
Těmto restauracím se říká churrascaria de rodízio, neboli rotující barbecue a několik takových už vzniklo i v naší republice. Ovšem systém – „sněz co můžeš“, což je podstatou churrasca, není v E vropě a potažmo u nás zdaleka tak cenově přitažlivý jako v Brazílii, kde je hovězí takřka za hubičku… Připravte se na řádné promytí peněženky.
DOBŘE ZAPÍT ZNAMENÁ DOBŘE ZAŽÍT
Nejznámějším brazilským alkoholickým nápojem je Cachaca (též nazývaná aguardente - kořalka, pálenka), vyráběná z cukrové třtiny. Narazíte na ni kdekoli a v různých cenách, které se někdy vyrovnají i cenám za velmi drahé whisky. Tohoto nápoje se vyrábí přes 100 různých značek (Velho Barreiro, Ypioca, Pitú, Carangueijo, Sao Francisco). Nicméně neoficiálním národním nápojem Brazílie je caipirinha. Složení je jednoduché: cachaca, limetka, cukr a ledová tříšť. Zvláště dámy a slečny se mohou po tomto nápoji doslova utlouct… a ne v ledové tříšti. Brazílie má skutečně mnoho do sebe, zkuste jí poznat alespoň kulinářsky. Možnosti, jak toho docílit v tuzemských podmínkách, již jsou…
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.