21.07.2015 Redakce
Sýr slámově žluté barvy s lehce elastickou strukturou, delikátní sladkou chutí a jemnou vůní, které neztrácí ani po 30 měsíčním zrání, labužníci pasovali na krále sýrů.
Správný čas na gastronomický zážitek je kdykoliv – ochutnejte parmazán PARMIGIANO REGGIANO! K výrobě 1 kg parmazánu je zapotřebí 14 litrů mléka z vzácných červených krav plemene Reggiana. Tyto krávy mají sice o třetinu menší dojivost, ale jejich mléko obsahuje odlišnou variantu mléčné bílkoviny obsažené v kravském mléce, která napomáhá stravitelnosti tohoto sýru a dává mu skvělé předpoklady pro dlouhé zrání. Parmazán z mléka červených krav zraje minimálně 24 měsíců (tradiční parmazán o polovinu méně, tedy 12 měsíců).
Plemeno krav Reggiana na sever Itálie ve 4. století našeho letopočtu přivedli Barbaři. A právě z mléka plemene Reggiana před 800 lety Benediktýni vyrobili první parmazán. Od této tradice se ustoupilo v průběhu 20. století, kdy plemeno Reggiana vystřídaly krávy s větší dojivostí. Plemeno Reggiana se ocitlo téměř na pokraji vyhynutí: v 50. letech bylo v Itálii registrováno 41 000 kusů, v roce 1981 pouze 450 kusů, v dnešní době se jejich množství pohybuje okolo 3 000.
Parmazán z mléka červených krav je pro své vlastnosti hojně doporučován – dopřát si jej mohou například lidé, jejichž trávicí trakt není schopen zpracovat laktózu, děti i batolata. Díky vysokému obsahu vápníku je vhodný pro teenagery, kteří potřebují dostatek vápníku pro zdravý růst kostí, stejně tak i pro starší generaci, trpící osteoporózou. Sportovci a lidé preferující vyvážený jídelníček oceňují lehkou stravitelnost a vysoký obsah bílkovin – 100 g parmazánu organismus stráví za 40-50 minut, zatímco stejné množství masa stráví za 3-4 hodiny; 50-60 g gramů parmazánu z mléka červených krav obsahuje stejné množství bílkovin jako 100 g masa. Sýr se skvěle doplňuje s nakládaným ovocem, medem či balzamikovým octem z Modeny, ladí i s oblíbeným Lambruscem, červenými víny či bílým vínem Malvasia.
Vynikající parmazán z mléka červených krav prodává Wine Food Market.
19.12.2016 | Začala nám zima, venku už opravdu přituhuje a člověk je rád, když se zahřeje. A co si budeme povídat, ideální je zahřát se z venku i zevnitř.
16.08.2016 | Tradiční český sýr Apetito přichází na trh v novém obalu a s vylepšeným složením. Sýr je nyní ještě smetanovější a krémovější. Zakysaná smetana byla při jeho výrobě nahrazena čerstvou sladkou smetanou.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.