11.03.2014 Redakce
Soutěž podporuje návrat k poctivému řemeslu a kvalitní výrobě.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jako odborný garant 7. Mezinárodního veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK 2014 uspořádal tradiční národní soutěž o titul „PEKAŘ ROKU 2014 – kategorie junior“. Vítězem se stal David Federla, student Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.
Finále soutěže PEKAŘ ROKU se účastnilo 15 mladých talentů. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba a běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Devatenáctý ročník této soutěže se již potřetí konal v pekařském centru pavilonu V Brněnského výstaviště. Atraktivní podívaná – pečení v „přímém přenosu“ před očima diváků a možnost shlednout exponáty vytvořené zručnými mladými pekaři upoutal velký zájem veřejnosti.
„Pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, upevňování správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají zkušenosti pro budoucí praxi a upevňují si hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se k poctivému řemeslu a výrobě kvalitních tuzemských potravinářských výrobků,“ uvádí předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba 600 žáků, což je pro obor s více jak dvacetitisíci zaměstnanci velmi málo. Přitom pro zaměstnavatele – pekárny, je v současné době 'vyučený pekař' nedostatkovou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu.“
K atraktivitě soutěže nesporně přispělo i „překonání rekordu v pletení pletýnek“ na čas, který přijela změřit Výsledky národní soutěže „Pekař roku 2014 – kategorie junior“:1. místo: David Federla (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž) 2. místo: Zuzana Halasová (Střední škola potravinářství a služeb Brno) 3. místo: Barbora Vašutová (Střední škola potravinářství a služeb Pardubice) |
Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Věřím, že přijde doba, kdy pekaři budou mít společenskou prestiž a odpovídající finanční ohodnocení, tak jak je tomu běžné ve vyspělých evropských státech,“ uzavírá Dřízal.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz
24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.
19.12.2016 | Začala nám zima, venku už opravdu přituhuje a člověk je rád, když se zahřeje. A co si budeme povídat, ideální je zahřát se z venku i zevnitř.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.