11.04.2013 Kateřina Bendlová, MZe
V našem novém seriálu o bezpečnosti potravin se dozvíte, jak správně zacházet v domácnosti potravinami, aby pro vás v důsledku nesprávného nakládání nepředstavovaly zdravotní riziko.
Představíme vám pět klíčů k bezpečnému stravování, jak je naformulovala Světová zdravotnická organizace.
Existuje řada mikrobů, které jsou člověku nebezpečné. Nacházejí se jak například v půdě a vodě, ale i ve zvířatech a lidech. Na pokrmy se přenášejí z rukou, utěrek, z kuchyňského nádobí a náčiní a mohou způsobit onemocnění z potravin.
→ Vždy si umyjte ruce, než začnete jídlo připravovat. Myjte si je i během přípravy pokrmu.
→ Udržujte čistě omyté i všechny povrchy (např. kuchyňská deska) a nástroje (prkénko, nože apod.), které pro přípravu pokrmů používáte.
→ Nedovolte hmyzu, hlodavcům a dalším škůdcům, aby hodovali na vašich potravinách.
→ Samozřejmostí je, že si vždy umyjete ruce po použití toalety.
Syrové pokrmy – především maso, drůbež či ryby a šťávy z nich – mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které by se během přípravy nebo skladování přenesly do ostatních pokrmů a následně pak člověku způsobily onemocnění.
→ Oddělujte syrové maso, drůbež, ryby a mořské plody od ostatních potravin
→ Při práci se syrovými (neuvařenými) potravinami používejte jiné nářadí a nádobí, zejména jsou důležité nože a krájecí prkénka.
Důkladné uvaření – dosažení teploty 70 °C po dobu alespoň 10 minut uvnitř celého pokrmu – zabíjí téměř všechny nebezpečné choroboplodné mikroby. Mezi pokrmy, kterým je nutné věnovat zvláštní pozornost, patří zejména sekané či mleté maso, masové rolády, velké kusy masa (např. velké kýty) a drůbež připravovaná vcelku.
→ Všechny pokrmy, zejména však maso, drůbež či vajíčka, důkladně uvařte
→ Polévky a dušená jídla vždy vařte tak dlouho, aby uvnitř pokrmu byla dosažena teplota 70 °C alespoň po dobu 10 minut. Proto je vhodné používat teploměr. Při přípravě masa a drůbeže dbejte na to, aby z něj vytékala čirá, nekrvavá šťáva.
→ Pokrmy vždy dobře ohřívejte
Při vyšších, například pokojových teplotách, se mikrobi rozmnožují velmi rychle. Pokud je pokrm uchováván při bezpečných teplotách, rozmnožování mikrobů se výrazně zpomalí nebo zastaví.
→ Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
→ Pokrmy servírujte horké, doporučuje se teplota minimálně 60 °C.
→ Hotové pokrmy, stejně jako syrové potraviny rychle podléhající zkáze (např. salámy, mléčné výrobky apod.), uložte do ledničky, v níž by teplota měla být 5 °C.
→ Pokrmy neskladujte v lednici příliš dlouho.
→ Pokrmy nerozmrazujte rychle, tzn. například při pokojové teplotě, ale zvolna – v ledničce.
Suroviny pro přípravu pokrmů včetně vody a ledu mohou být znečištěny nebezpečnými mikroby nebo chemikáliemi. Toxické chemikálie se totiž mohou tvořit ve zkažených, zplesnivělých potravinách. Toto riziko může snížit nebo odstranit jak pečlivý výběr surovin, tak jednoduchá opatření, jako jsou například mytí či odstraňování slupek.
→ Vždy používejte jen nezávadnou (pitnou) vodu. Pokud ji nemáte k dispozici, je nutné vodu upravit, např. převařením.
→ Ovoce a zeleninu, pokud je jíte syrové, omyjte zvlášť důkladně.
→ Pro přípravu pokrmů používejte jen čerstvé, nezávadné potraviny.
→ Volte zpracované potraviny, například pasterované mléko.
→ Nikdy nepoužívejte „prošlé“ potraviny – pro uplynutí trvanlivosti a data jejich použitelnosti.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.