22.05.2015 Jana Vlková
Pečená rajčata byste v kuchařkách minulého století hledali marně. Chuť teplých rajčat v české kuchyni zdomácněla až s pizzou. Když je doplníte jemnou náplní s trochou sýra a chuťově ostřejšími květy, nemusíte se výsledku obávat.
Pro 4 osoby na předkrm: 4 velká rajčata, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 vejce, 50 g strouhanky, 1 lžíce parmezánu nebo podobného tvrdého sýra, 12 lístků zavinutky nebo 12 lístků agastache, 1 lžíce oleje
Postup
Rozehřejte troubu na 200 °C. Připravte si menší pekáček a vytřete jej olejem. Uřízněte vršek rajčat a vydlabejte vnitřní část. Nechejte je vykapat. Vyškrabanou dužinu nevyhazujte, pokrájejte ji na malé kousky. Stejně tak vydlabejte dužinu z uříznutých vršků a pokrájejte ji. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na másle dozlatova. K osmažené cibulce přidejte pokrájená rajčata. Vejce krátce prošlehejte se strouhankou a polévkovou lžící vody. Jakmile se z rajčat vydusí voda, přilijte vaječnou směs a krátce osmažte, aby náplň ještě zůstala vláčná a tvárná, asi jako míchaná vajíčka. Listy zavinutky nebo agastache nasekejte na nudličky a vmíchejte k obsahu pánvičky. Rajčata naplňte směsí a skládejte na plech lehce vymaštěnýolejem. Pečte 20 minut, pak posypte sýrem a ještě 5 minut zapékejte, aby se sýr rozpustil.
Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení
od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.
Foto receptů: David Turecký
Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.