16.12.2010 Zdroj: ČTK
Biopotraviny alespoň někdy kupuje 37 procent obyvatel České republiky, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Je to o dva procentní body méně než v roce 2008.
Za poslední dva roky naopak vzrostlo povědomí lidí o existenci biopotravin. Zatímco v roce 2008 je znalo 92 procenta lidí, letos je to již 96 procent.
Podíl biopotravin na tuzemském trhu s potravinami je stále zanedbatelný. Nyní představuje zhruba jedno procento. Podle plánu ministerstva zemědělství by do pěti let měl vzrůst na tři procenta.
Z průzkumu plyne, že nejčastěji z biopotravin lidé nakupují mléčné výrobky. Na dalších místech se umístily zelenina, ovoce a pečivo.
Ze 63 procent lidí, kteří biopotraviny nikdy nekupují, to největší část nedělá proto, že jsou podle nich drahé, druhým nejvýznamnějším důvodem je nedůvěra k vyšší kvalitě produktů ekologického zemědělství oproti konvenčně vyráběným potravinám.
Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin nesmějí obsahovat chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory či umělá barviva. Ekologičtí farmáři, kteří dodávají suroviny na výrobu biopotravin, nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci.
Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008. V předchozích letech trh rostl o desítky procent ročně. Zpomalení zapříčinila ekonomická krize. Bioprodukty jsou v Česku většinou výrazně dražší než běžné potraviny.
Podle údajů z konce srpna se počet výrobců biopotravin od začátku roku do konce srpna zvýšil téměř o třetinu na 643. Rekordně o 30 procent také přibylo ekologických zemědělců, bylo jich již téměř 3500.
Jak dnes ČTK řekl Tom Václavík z Green marketingu, z informací od některých výrobců biopotravin vyplývá, že trh se letos z loňského útlumu zotavil a začíná růst rychleji než v loňském roce.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.