Podnikatelka na Šumavě uvařila největší marmeládu na světě

Podnikatelka na Šumavě uvařila největší marmeládu na světě

23.11.2014 CTK

S přípravou marmelády pomáhala více než desítka dobrovolníků

Z 50 kilogramů citronů, 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského vyrobila v Srní na Šumavě podnikatelka Blanka Milfaitová největší marmeládu na světě. Sedmatřicetiletá žena, která sklízí se svými marmeládami mezinárodní úspěchy po celém světě, metrákem pochutiny naplnila speciální obří sklenici vyrobenou na zakázku.

S přípravou začala už v noci z pátku na sobotu, krájet citrony pomáhala Milfaitové více než desítka dobrovolníků, zjistila na místě ČTK. "Dostala jsem to jako dárek k narozeninám, které dnes mám. Pro citronovou se šampaňským jsem se rozhodla proto, že letos vyhrála na marmeládovém mistrovství světa," řekla Milfaitová.

Zápis do "guinessovky"

Citrony si přivezla v týdnu z Itálie, všech 50 kilogramů bylo nutné nakrájet na malé kousky, pomáhali jí proto přátelé. Celodenní akce vyvrcholila kolem 15:00, kdy naplněnou sklenici Milfaitová uzavřela kovovými víky o hmotnosti více než 20 kilogramů. Kvůli zápisu do Guinessovy knihy rekordů by měl příští týden přiletět inspektor z Anglie. Žena uvařila dvakrát tolik marmelády, než je dosavadní rekord.

Vyrobená rarita zůstane jako světový unikát na Srní v kavárně, kterou Milfaitová provozuje. "Chtěli bychom, aby byla lákadlem. Pojede s námi i na Expo," dodala žena. Podle manžela Milfaitové, Karla Milfaita, se postupně vyrobí ještě další dva stejně velké kusy, o něž už podle jeho slov projevili zájem někteří "blázni", a to mimo jiné na výstavu. Sklenice s hotovým produktem bude stát téměř 200 000 Kč, normálních sklenic marmelád by se do ní vešlo 700.

Na českých marmeládách si pochutnávají i králové

Marmelády Blanky Milfaitové se dostávají na královské i prezidentské stoly, zákazníky má po celém světě. Je držitelkou prestižních ocenění Nejlepší marmeláda na světě a Nejlepší výrobce marmelády na světě, celkem více než desítky medailí. Tento rok vyrazila i kvůli plagiátorům a nepoctivým prodejcům na celoroční expedici. Na cestách vybírá nejlepší ovoce a bylinky, vaří z nich marmelády, pořádá workshopy a píše knihu. "Kniha už teď v prosinci přijde na pulty knihkupectví, po Vánocích vyrážíme na dva měsíce na Sicílii, kde budu vařit marmelády a přivezeme si zásobu pomerančů a citronů," dodala.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.