23.11.2014 CTK
S přípravou marmelády pomáhala více než desítka dobrovolníků
Z 50 kilogramů citronů, 50 kilogramů cukru a 20 litrů šampaňského vyrobila v Srní na Šumavě podnikatelka Blanka Milfaitová největší marmeládu na světě. Sedmatřicetiletá žena, která sklízí se svými marmeládami mezinárodní úspěchy po celém světě, metrákem pochutiny naplnila speciální obří sklenici vyrobenou na zakázku.
S přípravou začala už v noci z pátku na sobotu, krájet citrony pomáhala Milfaitové více než desítka dobrovolníků, zjistila na místě ČTK. "Dostala jsem to jako dárek k narozeninám, které dnes mám. Pro citronovou se šampaňským jsem se rozhodla proto, že letos vyhrála na marmeládovém mistrovství světa," řekla Milfaitová.
Citrony si přivezla v týdnu z Itálie, všech 50 kilogramů bylo nutné nakrájet na malé kousky, pomáhali jí proto přátelé. Celodenní akce vyvrcholila kolem 15:00, kdy naplněnou sklenici Milfaitová uzavřela kovovými víky o hmotnosti více než 20 kilogramů. Kvůli zápisu do Guinessovy knihy rekordů by měl příští týden přiletět inspektor z Anglie. Žena uvařila dvakrát tolik marmelády, než je dosavadní rekord.
Vyrobená rarita zůstane jako světový unikát na Srní v kavárně, kterou Milfaitová provozuje. "Chtěli bychom, aby byla lákadlem. Pojede s námi i na Expo," dodala žena. Podle manžela Milfaitové, Karla Milfaita, se postupně vyrobí ještě další dva stejně velké kusy, o něž už podle jeho slov projevili zájem někteří "blázni", a to mimo jiné na výstavu. Sklenice s hotovým produktem bude stát téměř 200 000 Kč, normálních sklenic marmelád by se do ní vešlo 700.
Marmelády Blanky Milfaitové se dostávají na královské i prezidentské stoly, zákazníky má po celém světě. Je držitelkou prestižních ocenění Nejlepší marmeláda na světě a Nejlepší výrobce marmelády na světě, celkem více než desítky medailí. Tento rok vyrazila i kvůli plagiátorům a nepoctivým prodejcům na celoroční expedici. Na cestách vybírá nejlepší ovoce a bylinky, vaří z nich marmelády, pořádá workshopy a píše knihu. "Kniha už teď v prosinci přijde na pulty knihkupectví, po Vánocích vyrážíme na dva měsíce na Sicílii, kde budu vařit marmelády a přivezeme si zásobu pomerančů a citronů," dodala.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.