05.09.2013 Mgr. Jana Uhlířová
Kde najít zaručené informace o dětském stravování, jak je to v ČR s regulací reklam na dětské potraviny a je vhodné dávat malým dětem pršut?
O otázkách kolem dětského stravování jsme se bavili s nutriční terapeutkou Hanou Knížkovou z www.vyzivadeti.cz.
Když vyloučíme zdravotní důvody a zaměříme se na rodinu, je zásadní příčinou chování rodičů poté, co dítě začne stravu rozšiřovat o větší množství potravin, což nastává v průběhu batolecího období. Rodiče přestanou sledovat, co jejich potomek jí, s takovou pečlivostí a začnou dítě považovat za „malého dospělého“. Velice brzy jídelníček založený převážně na pasírovaném zeleninovém pyré nahradí standardním jídelníčkem zbytku rodiny, který ale bohužel často se zdravou výživou nemá mnoho společného. Značný vliv má také nedostatek pohybu (hypokinéza).
Školní automaty plné sladkých nápojů a čokoládových dobrot jsou pro mnohé velkým lákadlem. Děti často nemají z domova připravenou svačinu a z důvodu hladu, únavy a vlivem nedostatku energie sahají s radostí po sladkostech, které jim školní automat nabízí. Není však automat jako automat. Dnes se již můžeme setkat se zdravými školními automaty. Příkladem je Happysnack, jemuž Poradenské centrum Výživa dětí dělá odbornou garanci. V těchto automatech děti najdou ochucená polotučná mléka, ovoce či ovocné a cereální tyčinky.
Při své práci se setkávám s rodiči, jejichž nákup se ve snaze dát dítěti to nejlepší stává honbou za biopotravinami. Zatím však nebylo prokázáno, že by biopotraviny byly oproti konvenčním potravinám nutričně hodnotnější. Základním pozitivem výroby biopotravin je šetrnější přístup k životnímu prostředí, avšak nepoužívání chemických prostředků může přinášet rizika, způsobená větším výskytem škůdců či chorob napadajících plodiny. To platí také o skladování plodin a jejich ošetření po sklizni tak, aby nedošlo k jejich znehodnocení při skladování. Plísně nemusejí být „na první pohled“ patrné, přesto mohou především malé děti potrápit, jelikož produkují zdraví škodlivé mykotoxiny. Nejsem striktním zastáncem biopotravin, a proto bych i zde použila formulaci „všeho s mírou“.
Záleží na věku dítěte, jeho chuťových preferencích a na potravině, kterou mu chceme nabídnout. Batole by asi pršut nerozkousalo a navíc si rodiče nemůžou být jisti zdravotní nezávadností tepelně neupraveného masa. Přesto je vhodné a žádoucí děti s „cizí“ kuchyní seznámit, například v létě v přímořských letoviscích. Na rozdíl od nás mají přímořské státy ve jídelníčcích velké množství čerstvé zeleniny a ovoce. Často konzumované a oblíbené je rybí maso, ve středomořském jídelníčku hrají nezastupitelnou roli rovněž kvalitní rostlinné oleje, např. známý olivový olej.
Regulace reklam pro děti je dána zákonem č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Jedná se zejména o vliv na fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Osobně si však myslím, že důležitější roli má rodina. Pro eliminaci negativních vlivů reklamy je vhodné důkladné vysvětlení rodiči. Určitě nestačí dítěti potravinu pouze zakázat.
Důvěryhodné zdroje o zdravé výživě pro děti můžete najít na: www.vyzivadeti.cz (Poradenské centrum Výživa dětí), www. fzv.cz (Fórum zdravé výživy), www. stob.cz (Stob obezitě) a www.vyzivaspol.cz (Společnost pro výživu).
Větší regulace reklam nezdravých potravin pro děti
Světová zdravotnická organizace vyzvala k větší regulaci reklamy na potraviny určené dětem. Výrobci si totiž většinou dokáží najít způsob jak obejít zákon a propagovat nezdravé jídlo. Omezení takové reklamy je regulováno zejména u dětských televizních pořadů, nově by však mělo platit i pro počítačové hry, mobily a sociální sítě. Omezení se týká hlavně reklam na příliš tučné, slané a sladké potraviny.
Příslušný evropský kodex zatím v Evropě do legislativy zapracovalo pouze Dánsko, Francie, Norsko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko. Organizace takové varovala před prodejem nevhodných potravin v prodejních automatech ve školách, sportovních centrech a dalších místech, která navštěvují děti.
02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.
15.10.2013 | Jsou školní jídelny ochotné umožnit dětem dietní stravování?
10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.