07.08.2014 Redakce
Jak se projíst ke zdravějším očím? Kromě mrkve pomůže i žloutek, hrách nebo losos.
Syndrom počítačového vidění, tak vědci nazývají souhrn příznaků spojených s nadměrným díváním se na monitor počítače. Provází ho únava očí, bolesti hlavy, suché oči, rozmazané vidění, ale také bolest krku a zad. Tyto obtíže postihují až 90% lidí, kteří pracují dlouhodobě s počítačem. Martin Škába, kouč zdravého životního stylu z vzdělávacího portálu skaba.cz radí, jak těmto problémům předejít.
Proč dochází během koukání na PC k většímu namáhání očí? „Běžně oko mrká cca 15 x za minutu. Tím stírá nečistoty a obnovuje povrch oka, dodává slzy. Oči jsou pak vlhčí a jakoby promazané pro hladké fungování. Při čtení - ať už na papíře nebo na obrazovce - se ale naše mrkání zpomaluje, až se dostává k počtu menšímu než 6 x za minutu. Když se navíc díváme na monitor, oči jsou více otevřené, zvětšuje se jejich plocha a dochází k většímu odpařování vlhka. Tím vším se oči velmi namáhají,“ vysvětluje Martin Škába, který se zabývá vlivem životního stylu na pracovní výkon a pomáhá firmám zlepšit zdravotní stav zaměstnanců.
1. Dejte očím přestávku. Najděte si vzdálený cíl mimo počítač, podívejte se na něj na dobu minimálně 10 sekund. Pak se zase vraťte zrakem k počítači.
2. Alespoň 3 x denně si zakoulejte očima. „Dle tradiční čínské medicíny je doporučováno 9 x ve směru hodinových ručiček a 9 x proti směru,“ doporučuje Martin Škába.
3. Mrkejte. Myslete na to a pravidelně mrkejte.
4. Dýchejte pravidelně. Využívejte nejlépe pravidelného bráničního dýchaní. Lidé, kteří dlouho zírají do počítače, většinou dýchají velmi mělce, tím se tělo překyseluje a nedostatečně zásobuje kyslíkem. I kvůli tomu se zrak horší.
5. Počítač mějte na nižším stolku, abyste koukali směrem, dolů. „Upravte vzdálenost obrazovky – od ní k vašim očím by mělo být 50 až 70 cm. Její výška by pak měla být o 10 až 20 centimetrů pod úrovní vašich očí. Tím bude otevřená menší část oka, budete častěji mrkat a oči se budou více promazávat,“ radí Martin Škába.
6. Noste raději brýle. Pokud využíváte očních čoček, pak se vaše oči málo lubrikují a kvůli tomu jsou více drážděny.
7. Pravidelná návštěva očaře. Lidé, kteří pracují na počítači déle než 10 hodin denně, by měli navštěvovat očního specialistu nejlépe každých 6 měsíců.
8. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, hlavně s tzv. DHA kyselinou. Nejlepší zdroje jsou losos, pstruh, sardinky, sleď. Případně konzumujte doplňky stravy s obsahem omega-3 tuků
9. Zeleninové šťávy z mrkve, rajčat, papriky, meruněk, špenátu jsou bohaté na antioxidanty z řady tzv. karotenů a karotenoidů, mající velmi pozitivní vliv na ochranu očí a dalších tkání v těle. Při koukání do počítače 6 až 8 hodin za den doporučuji pít alespoň 4 dcl těchto šťáv.
10. Vaječný žlutek ochrání oči. „Vhodný je minimálně jeden denně. Pochopitelně „domácí výroby“ nebo z chovu slepic z volného výběhu,“ upozorňuje Martin Škába.
11. Využívejte síly kapusty, která obsahuje vysoké dávky karotenů luteinu a zeaxanthinu, ochraňující vaše oči.
12. Zinek je nesmírně důležitý minerál, který oči potřebují. Zařaďte do svého jídelníčku červenou čočku, hrách, fazole,celozrnné pečivo, ústřice a libové červené maso.
13. Pravidlo 20 - 20: každých 20 minut se na dobu 20 sekund a se dívejte mimo počítač.
Zdroj: www.skaba.cz
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.