PRAVIDELNÁ KONZUMACE RYB PROSPÍVÁ CÉVÁM I MOZKU

PRAVIDELNÁ KONZUMACE RYB PROSPÍVÁ CÉVÁM I MOZKU

14.03.2022 Foodnet

Mrtvice zabije v ČR více než 8000 lidí. Ryby mohou být výbornou prevencí. Bohužel ryby se v ČR moc nekonzumují. Asi 6-8 kg. To je opravdu málo. V dalších zemích na západ je spotřeba daleko vyšší (násobně). Minimální doporučení je alespoň tučné ryby (porce) 2x týdně. Studie z USA potvrzuje, že ryby jsou jasnou prevencí cerebrovaskulárních onemocnění.

Starší dospělé osoby, které jí ryby několikrát týdně, mohou mít menší pravděpodobnost mozkových cévních onemocnění, zjistila nová studie. Cerebrovaskulární onemocnění, které se týká poruch ovlivňujících průtok krve mozkem, zahrnuje mozkovou mrtvici a související problémy.

Do studie bylo zařazeno 1 623 osob ve věku 65 let a starší. Jejich průměrný věk byl 72 let a nikdo z nich neměl mrtvici, demenci nebo srdeční onemocnění v minulosti.

Účastníci vyplňovali údaje o dietě a podstoupili vyšetření magnetickou rezonancí mozku. Byly zkoumány snímky tři markérů možného časného cerebrovaskulárního onemocnění: poškození způsobená drobnými, dříve nezjištěnými mozkovými příhodami, abnormality bílé hmoty mozku (nervové tkáně) a zvětšené prostory vyplněné tekutinou v okolí mozkové kůry.

Lidé, kteří jedli ryby alespoň dvakrát týdně, měli nižší výskyt těchto markérů v porovnání s lidmi, kteří uvedli, že mají ryby méně než jednou týdně. Účinek byl nejvýraznější u lidí mladších než 75 let.

Výzkumníci korigovali výsledky, jako je kouření, cvičení a užívání alkoholu. Zjevné přínosy pro mozek z dostatečné konzumace ryb se shodují s dalšími výzkumy. Spojuje se tak vliv ryb v dietě na mozek a kardiovaskulární zdraví.


Mohlo by vás zajímat

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.