18.07.2010 Tomáš Miškovský
Stále vás „honí mlsná“ a máte hlad, nebo nemáte vůbec na nic chuť? Pak máte možná v těle buď nedostatek, či naopak nadbytek, hormonu hemopressin. Vědci totiž zjistili, že tato bílkovinná látka účinně potlačuje (a její nedostatek vyvolává) v mozku chuť na jídlo.
Kdo má v těle hormonu více, nepociťuje hlad ani chuť na jídlo. Jeho nedostatek či absence naopak vedou k přejídání až chorobné žravosti.
„Je to nově objevená bílkovina a zatím ještě přesně nevíme, kde se u člověka v mozku projevuje,“ uvedli experti z univerzity v Manchesteru. „A také musíme zjistit, zda má u člověka dlouhodobý vliv na váhu. Ačkoli jsme zatím prokázali neškodnost látky u laboratorních zvířat, nemůžeme to s jistotou tvrdit u lidí.“
Hormon je prý možné označit za anti-hedonistický, neboť snižuje požitek z potravy. Jeho nedostatek naopak vede k přejídání i tehdy, kdy člověk nemá hlad. Hormon tak snižuje požitek z pokrmů ale také třeba alkoholu.
U člověka je touha občas jíst pro chuť a potěšení a nikoli hlad ovlivňována „marihuanovým“ systémem mozku. Je to speciální obvod v mozkové kůře, který je zodpovědný za požitky.
„Marihuanový systém je ovlivňován látkami zvanými agonisté, které se napojují na své receptory a zvyšují požitek z příjmu potravy. Jedním takovým agonistou je marihuana, která vede k tomu, čemu se říká pomlaskávání. Když člověk hladoví, mozek zvýší hladinu přírodních agonistů. To zvyšuje hédonistické touhy, takže když pak člověk jí, má z příjmu potravy větší požitek,“ vysvětluje doktor Garron Dodd z Manchesteru.
„Naopak když se na receptory připojí antagonisté, požitek z jídla se sníží. A takovým antagonistou je právě hemopressin. Když snížíme požitek z jídla a hédonistické touhy, lidé budou jíst méně a zhubnou,“ tvrdí doktor Dodd.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.