Prezentace regionálních potravin přilákala stovky lidí

Prezentace regionálních potravin přilákala stovky lidí

03.10.2014 ČTK, redakce

Potraviny s jasně doloženým původem nás zajímají čím dál víc. Dokazují to i hojně navštěvované prezentace potravin z jednotlivých krajů.

Stovky lidí přilákala na hlavní liberecké náměstí prezentace regionálních potravin spojená s ochutnávkou těchto produktů. Akce je součástí soutěže Regionální potravina Libereckého kraje a rok od roku láká víc lidí. Dává jim možnost seznámit se s místní potravinářskou produkcí a informovat se přitom, kde mohou produkty v krajském městě zakoupit.


"Podobné akce mají smysl. Dlouhou dobu tady určují řetězce, co se bude kupovat, proto si myslím, že by propagace značek jako je Klasa, Regionální potravina nebo Výrobek Libereckého kraje, měla být ještě větší," řekl společník Jizerských pekáren František Kuberka. Přibývá podle něj klientů, kteří dávají přednost potravinám od svého mlékaře, pekaře nebo řezníka před nákupem v supermarketech. "Mladší generaci stále více zajímá, co jí a je ochotna za kvalitu i zaplatit," poznamenal Kuberka.


Jizerské pekárny jsou tradičním výrobcem pečiva v Libereckém kraji. I když dodávají i do supermarketů, stále více pečiva prodají ve vlastních prodejnách. "Máme jich už padesát a připravujeme další," řekl Kuberka. Firma dodává i bezlepkové produkty a řada jejích produktů nese označení Výrobek Libereckého kraje. Označení Regionální potravina však pekárna získat nemůže. Soutěž je totiž určena pro malé a střední podnikatele do 250 zaměstnanců a Jizerské pekárny jich mají více než tři stovky.


Cílem soutěží Výrobek Libereckého kraji či Regionální potravina Libereckého kraje je podpora a propagace regionálních potravinářských výrobců. Značka je pro spotřebitele garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 % místních surovin. Ocenění Regionální potravina, které mohou používat čtyři roky, získalo letos šest produktů. Označení nově nese jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým z farmy Jana Vericha v Turnově na Semilsku, šunkový salám Retro od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána nebo BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka. Regionální potravinou je také pečivo RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny a pastovaný Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.