20.03.2020 Jana Čiháková
Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.
A to vše za jedním jediným účelem – aby první věta tohoto komentáře mohla platit. Aby byly pulty obchodů plynule zásobovány a spotřebitelé se dostali ke všem potravinářským výrobků, ale i ovoci, zelenině, masu v takovém sortimentu, na jaký jsou zvyklí. Každý den jsme ve spojení s ministerstvem zemědělství, které se maximálně snaží zabezpečit pro potravináře a zemědělce alespoň nejnutnější dezinfekci a ochranné pomůcky. Jsme v pořadí.
Bohužel se mi zdá, že toto nezměrné úsilí lidí v potravinářském a zemědělském sektoru je bráno jaksi jako samozřejmost. Nikdo nevyzývá k tomu, aby se lidem ve výrobě, na polích, ve stájích, ale i za pultem ochodů zatleskalo a veřejně poděkovalo. Média se potravinářské výrobě a zemědělství vyhýbají, a pokud ne, tak jedině v souvislosti s prázdnými regály v obchodech.
A je to ještě horší. Mnozí z těch, kteří chodí denodenně do provozu, čelí narážkám některých „dobráků“, kteří mohli za 70 až 80 % platu zůstat doma, že jsou tak hloupí a stále pracují. Vím, jsou to ojedinělé výjimky, ale pro člověka, který jde z jedné směny na druhou, neví, kdy tato situace skončí a také by raději byl s dětmi doma, je to poměrně brutální facka. Byla bych velmi ráda, kdyby si tito „dobrodinci“ uvědomili, že bez lidí v potravinářském a zemědělském provozu, by jim bylo hodně špatně – seděli by sice doma, ale o hladu.
Je mi to líto. Strašně rychle jsme všichni zapomněli na to, že abychom měli na stole chléb – musí napřed někdo zasít a vypěstovat pšenici nebo žito, sklidit, zpracovat na mouku, vypracovat těsto a chleba upéct. Potraviny skutečně nevznikají zázrakem na pultech nebo skladech obchodních řetězců.
Proto prosím všechny – vládu, státní správu, ale i vás, spotřebitele, až budete děkovat lékařům, sestřičkám, záchranářům, hasičům, policii, švadlenám, poděkujte prosím, také lidem v potravinářské výrobě a zemědělcům. A prosím vládu, aby na potravináře a zemědělce nezapomněla při restartu země po této krizi. Aby peníze na obnovu nešly zase prioritně těm, kteří se nám teď smějí. Potravináři a zemědělci sice nestojí v první linii boje, ale právě tuto první linii podporují a zásobují, aby neodpadla. Možná zbytečně tiše a bez pompy, ale spolehlivě.
Dana Večeřová
Prezidentka Potravinářské komory ČR
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.