12.11.2021 Jana Čiháková
Rýže je velmi oblíbenou přílohou, v mnoha pokrmech sehrává i roli hlavního jídla. Ať už si ji vychutnáváte na jakýkoli způsob, musí být vždy ad dente. Jinak zvyšuje hladinu inzulínu v těle, což může vést k nabírání na váze.
Rýži rozlišujeme dle zemí původu. Některé rýže mají svůj původ v Evropě, jiné v Asii. Jednotlivé druhy rýží se od sebe liší chutí, ale také konzistencí po uvaření. Oblíbené pro svou rychlou přípravu je basmati a jasmínová rýže. Ve srovnání s ostatními druhy je nejkvalitnější rýže basmati - po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť. Její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže. Jasmínová má květinovou vůni a chutí připomíná rýži basmati, je ovšem mnohem lepivější.
Rýže je lehce stravitelná, tudíž nenadýmá, neobsahuje cholesterol ani lepek, působí příznivě při léčbě zažívacích potíží a střevních onemocnění („rýžový sliz“ mírní průjem), její konzumace snižuje krevní tlak, a proto je vhodná pro děti, seniory, celiaky a lidi, kteří mají problémy se žaludkem, žlučníkem či záněty zažívacího traktu.
V ideálním případě se rýže připravuje al dente (tedy nerozvařit). „Když rýži rozvaříme, výrazně zvýšíme její glykemický index. Její konzumací pak zvyšujeme hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu v těle. Jednoduše urychlíme její vstřebávání a pocit hladu po konzumaci rozvařené rýže přichází mnohem rychleji. Rozvaření rýže doporučuji pouze za předpokladu, že ji použiji jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů během dlouhodobého výkonu vytrvalostního či silově vytrvalostního charakteru (cyklistika, ultra-běhy, Ironman). Osobně s rýží experimentuji a používám ji v různých kombinacích s vhodnými tuky před i během tréninkové jednotky,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Pokud rýži rozvaříme, lze její glykemický index snížit přidáním vlákniny, bílkoviny, nebo vhodného tuku (stačí kombinovat se zeleninou, houbami, ghí, kakaovým máslem, ricottou apod.).
240 g basmati rýže
slunečnicový olej
200 g brokolice
200 g mraženého hrášku
400 g krůtích prsou
pepř
sůl
tymián
Postup:
Rýži basmati propláchneme a lehce zakápneme oleje. Zalijeme dvojnásobným množstvím osolené vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Brokolici nalámeme na menší růžičky a spaříme, ke konci na chvíli vložíme hrášek. Přecedíme a rychle zchladíme ledem, aby si zelenina zachovala zelenou barvu. Poté přidáme k hotové rýži. Krůtí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiánu a zakápneme olejem. Z obou stran prudce osmahneme na rozpálené pánvi a dáme dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Krůtí maso naporcujeme a servírujeme s basmati rýží se zeleninou.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.