29.05.2019 Jana Čiháková
Společnost Mondelez chce všechny sušenky vyrábět do roku 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv.
Na polích pěstitelů, kteří tuto speciální pšenici pro koncern dodávají, je část plochy ponechána jako luční pás a mez pro opylovače. Projekt nazvaný Iniciativa Harmony dnes představila firma novinářům v Lovosicích na Litoměřicku, kde má jednu ze svých továren.
Základními produkty pro výrobu sušenek je kakao a pšenice. Cílem firmy je získávat tyto suroviny z přírody šetrně. "Snažíme se motivovat mlynáře a pěstitele, aby se do programu udržitelnosti zapojili. Chceme snižovat ekologickou stopu, kterou má pšenice na životním prostředí, protože se při jejím pěstováním používají morforegulátory růstu, pesticidy, hnojiva," uvedla ředitelka komunikace pro Českou republiku Gabriela Bechynská. V roce 2022 bude podle ní koncern vyrábět sušenky v Evropě pouze z pšenice pěstované v programu Iniciativa Harmony, jehož logo spotřebitelé od září najdou na produktech firmy.
V Česku je do programu zapojeno 26 zemědělců. Petr Novák hospodaří mezi Slaným a Litoměřicemi na ploše 3600 hektarů. Pšenici má zhruba na 1200 hektarech, z toho 100 až 200 hektarů zaujímá pšenice pěstovaná v programu Iniciativa Harmony, která se hodí na výrobu sušenek. "Je to jiné osivo a jiný způsob ošetření. Tato pšenice snese menší množství dusíku, méně hnojiva. Nepoužívají se morforegulátory, které snižují růst stébla. Využít lze biologické fugicidy proti plísním," řekl Novák.
Pěstitelé zapojení do programu nechávají tři procenta ploch osetých pšenicí jako luční pásy, kde jsou medonosné květiny. Za to získávají od koncernu finanční kompenzace.
Jistá pravidla platí také pro mlynáře. "Základem je šetrněji se chovat k přírodě, stříkat jen když je to nutné. Tak se vrátí na pole život," uvedl Daniel Perner, jednatel společnosti Mlýn Perner Svijany, který byl u zrodu projektu v České republice v roce 2014. Zkušenosti dovezl z Francie, kde se s programem začalo v roce 2008.
"My jsme největším dodavatelem mouk Mondelezu v Evropě vůbec. Mouka, která využívá speciální pšenici, se musí zvlášť skladovat, převážet," uvedl Perner. V Čechách se nyní z mouky Harmony vyrábí sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík. Výrobce cukrovinek Mondelez má v Evropě 55 továren a 28.000 zaměstnanců. V České republice je továrna v Lovosicích, v níž pracuje kolem 300 lidí, v Opavě a Mariánských Lázních. Historie továrny v Lovosicích sahá do roku 1806, kdy ji založil německý průmyslník Augustin Tschinkel.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.