15.08.2013 Mgr. Jana Uhlířová
Vědec v Londýně připravil první "laboratorní" maso.
Západní Londýn byl svědkem kulinářského i vědeckého historického počinu. Nizozemský vědec zde připravil a veřejnosti naservíroval hovězí karbanátek připravený poprvé na světě z laboratorně vypěstovaného masa.
Maso vypěstované z kmenových buněk krávy je podle jeho tvůrce prvním příkladem toho, co by mohlo být odpovědí na nedostatek jídla. Zároveň by mohlo pomoct bojovat proti globálnímu oteplování. Karbanátek, který po usmažení ochutnají dva dobrovolníci, je výsledkem mnohaletého výzkumu nizozemského vědce Marka Posta, cévního biologa Maastrichtské univerzity. Post se snaží dokázat, že maso pěstované v Petriho miskách by se jednoho dne mohlo stát skutečnou náhradou za maso z chovaných hospodářských zvířat.
Maso vzniklo spletením dohromady zhruba 20 000 vláken proteinu vypěstovaného z kmenových buněk krávy v Postově laboratoři. To vědec smíchal s s dalšími ingrediencemi, které se do karbanátků používají, jako je sůl, strouhanka a vaječný prášek. Šťáva z červené řepy a špetka šafránu pak pomohly docílit přirozenou "masovou" barvu.
Úspěch by podle Posta znamenal nejen chutný karbanátek, ale také možnost najít udržitelnou, etickou a ekologicky vstřícnou alternativu produkce masa Podle vědce by komerční produkce laboratorně pěstovaného masa mohla začít během následujících 20 let.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.