PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 Jana Čiháková

Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Žitné výrobky jsou ve srovnání s těmi pšeničnými hutnější, a to díky škrobu a dalším polysacharidům, které jsou součástí vlákniny. „Žito je skvělým zdrojem sacharidů a bílkovin, ty přispívají právě ke vzniku hutné struktury těsta. To je také důvod, proč váš žaludek žitné pečivo zaplní více než to klasické,“ vysvětluje produktový specialista pro pekařské výrobky Edita Čítková ze společnosti Zeelandia.

ZÁZRAČNÝ KLÍČEK

Při výrobě některých druhů pečiva dochází k odstraňování klíčku ze zrn, tedy ztrátě většiny zdraví prospěšných látek, naopak u toho žitného pečiva klíček zůstává. A právě v něm se nacházejí minerální látky jako například hořčík, draslík, vápník nebo železo a také prospěšné vitamíny B a E. „Konzumace žitného pečiva představuje vhodnější variantu pro všechny milovníky pečiva. Ideální je vždy jej doplnit bílkovinou potravinou (vysokoprocentní šunka, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh do pomazánky či vejce připravené na malém množství kvalitního oleje), tukem (máslo nebo rostlinné tuky) a zeleninou či ovocem. Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu,“ říká nutriční terapeutka Miroslava Matějková.

KARTÁČ NA STŘEVA

Žito, resp. žitná mouka, obsahuje již zmíněné polysacharidy. Ty při průchodu trávicím traktem „čistí“ střevní sliznici. Navíc díky vysokému podílu vlákniny je žitné pečivo vhodné pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a pro diabetiky neboť zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů. Včetně toho má kladný vliv na kardiovaskulární systém a napomáhá při redukci tělesné hmotnosti.

První, co byste při nákupu měli kontrolovat je složení. U baleného pečiva bývá vypsané na obale a u nebaleného na štítku s cenovkou. „Základní pravidlo je sledovat podíl mouky. Procenta jsou značená z celkové hmotnosti použitých mouk. Žitné pečivo by mělo obsahovat ideálně 90 % žitné mouky,“ radí Čížková.

A ptáte se, jak žitné pečivo skladovat? V případě, že je pečivo ještě teplé nebo i jen trochu vlažné, nechte jej před uložením vychladnout. „Doporučuji ho uchovávat při pokojové teplotě, tedy zhruba 18 °C, zabalené do čisté utěrky,“ doporučuje Čížková. 


Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.