PTAČÍ CHŘIPKA V MASE A VEJCÍCH: ČÍHAJÍCÍ NEBEZPEČÍ, NEBO NEBEZPEČNÁ FÁMA?

PTAČÍ CHŘIPKA V MASE A VEJCÍCH: ČÍHAJÍCÍ NEBEZPEČÍ, NEBO NEBEZPEČNÁ FÁMA?

28.03.2023 PETR HAVEL

Zejména v souvislosti se šířením ptačí chřipky v chovech drůbeže v naší zemi se stala častou součástí zpráv o rizicích ptačí chřipky také teze, že jde o nemoc přenosnou na člověka. To mohlo minimálně v části spotřebitelů vzbudit obavy z kontaktu s drůbeží, například ve venkovských malochovech, a také obavy z konzumace masa a vajec. Ve skutečnosti se ale přenos ptačí chřipky na člověka v ČR dosud nikdy neprokázal, a plně průkazné nejsou ani případy přenosů této nemoci v jiných, zejména asijských teritoriích.

Aby k takovému přenosu došlo, musel by být příslušný jedinec v trvalém a intenzivním kontaktu s nemocnou drůbeží, jinými slovy, musel by s ní obrazně řečeno „spát v posteli“. To v praxi znamená, že výroky o přenosu ptačí chřipky na člověka je třeba vnímat jako princip předběžné opatrnosti, ale ne jako riziko skutečně reálné, alespoň ne v podmínkách ČR.

To samé se týká konzumace drůbežího masa a vajec z nemocné drůbeže. Ke konzumaci totiž může reálně dojít, například tehdy, když se ptačí chřipka u drůbeže ještě neprojeví, nebo jí (zejména drobnochovatel) vůbec nezjistí. Ani v tomto případě spotřebiteli žádné riziko nehrozí a vejce nebo maso drůbeže může bez obav konzumovat. Pokud by přitom někdo argumentoval likvidací drůbeže a vajec v napadených chovech, pak je třeba zdůraznit, že důvodem likvidace je vždy především zamezení dalšího šíření nákazy mezi drůbeží.

POZOR NA...

Z drůbeže, ale nejen z ní, ovšem člověku riziko některých onemocnění skutečně hrozí. Jde například (a především) o salmonelózu, která se může přenášet kontaktem s infikovaným zvířetem, nebo i prostřednictvím druhotné kontaminace při přípravě potravin z produktů rostlinného původu v domácnosti spotřebitele. Opět nejen z drůbeže, ale i dalších hospodářských i volně žijících zvířat, a dokonce i plazů, zejména při přípravě pokrmů, hrozí člověku také kampylobakterióza, která představuje podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) ještě častější riziko než salmonelóza. O řád nižší riziko pak představuje také trichinelóza (svalovec), spojená s konzumací vepřového masa a zejména masa z divočáků, a proto se také veškerá ulovená a obchodovaná divoká prasata v ČR vyšetřují. Výskyt této nemoci u člověka byl ale v ČR naposledy zaznamenám v roce 1954. Tak či tak, člověku nebezpečných „breberek“ je celá řada, přičemž pro prevenci možných rizik ve všech případech platí, že je lze zlikvidovat tepelným ošetřením příslušných potravin, a to za teploty minimálně 70 stupňů Celsia působící po dobu 5 minut v celém objemu potraviny.  

To vše v praxi znamená, že samotný kontakt se zvířaty představuje pro člověka z hlediska přenosu nějaké nemoci mnohem nižší riziko, než jaké představuje nesprávné skladování a příprava pokrmů. Zároveň platí, že pokud jsou potraviny živočišného původu dostatečně tepelně opracovány, nehrozí riziko nemoci z takových produktů vůbec, ovšem právě pokud jsou správně skladovány.

NA 100 PROCENT?

Přímým kontaktem od zvířat (avšak v drtivé většině ne od hospodářských zvířat) se i v podmínkách ČR člověk nakazit může, přičemž nejnebezpečnější nemocí je vzteklina. Hlavní riziko představují lišky, jejichž počty v poslední době také na našem území rostou, k tomu ale, aby se člověk od lišky vzteklinou nakazil, musí ho liška, obrazně řečeno, pokousat. Virus vztekliny se totiž musí dostat přímo do organismu člověka, například prostřednictvím i drobné, otevřené rány. Vzteklinu mohou přitom přenášet také jezevci, ale i všeobecně oblíbení a chránění netopýři. Nicméně od roku 2002 se v naší zemi vzteklina nevyskytuje. Méně nebezpečnou nemocí je pak tularémie pocházející od zajíců a králíků, kterou se člověk může, obvykle od uhynulých zvířat, nakazit skutečně i přímým kontaktem.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.