08.08.2019 Eva Černohorská
Rakytník se čím dál více dostává do popředí zájmu, jeho plody jsou plné vitaminů. Vitaminu C obsahují dokonce pětadvacetkrát více než citrusy. Udává se, že jedna bobule pokryje celodenní doporučenou dávku.
Jeho původní domovinou byl Kavkaz a střední Asie, dnes je již součástí i našich zahrad. Obdivuhodné na něm je, že kromě oranžových kuliček se v lidové medicíně používá prakticky celý, tedy kořeny, kůra, listy i květy. Kromě vitaminů obsahuje také stopové prvky, organické kyseliny, nenasycené mastné kyseliny a serotonin – látku s protinádorovou aktivitou.
Olej lisovaný z rakytníku je dobrým spojencem v boji proti vředové chorobě vyvolané helicobacterem. Údajně postačuje polknout každý den na lačno tři lžičky oleje. Kromě vnitřního užití ve formě marmelád, sirupů, šťávy, oleje a tinktury lze léčivé vlastnosti rakytníku využít i zevně v podobě masti nebo balzámu. Možná tak naleznete alternativu k méně účinným léčivům na ekzémy, akné nebo bércové vředy.
Ingredience: 1 kg rakytníkových bobulí, 1,5 kg cukru
Postup: Plody omyjeme a necháme okapat. Okapané plody rozmixujeme a přecedíme přes husté sítko. Získanou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme, jenom zahříváme na teplotu nepřesahující 75 stupňů. Naplníme do čistých sklenic a skladujeme v temnu a chladu. Každý den užíváme jednu lžičku.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.