25.03.2011 Redakce
A je tu dlouhou a toužebně očekávané jaro. Přináší více slunce, více denního světla, optimismus při pohledu na rostoucí a kvetoucí rostlinstvo... Ale také jarní únavu, při které nám tělo spočítá vše, čím jsme se na něm během zimy provinili. Naštěstí je tu také první, tzv. raná zelenina, a to dokonce přímo z českých polí a zahrádek. S tou se dá mnoha zdravotním potížím předejít.
Celoročně jsou v nabídce super, hyper a jiných marketů různé druhy ovoce a zeleniny, což jsme se naučili brát jako samozřejmost. Ovšem většina této produkce pochází z dovozu, což s sebou velmi často nese ztrátu důležitých výživových hodnot. Na vině je jak předčasná sklizeň (i měsíc před dozráním), tak i chemické ošetření nutné pro uchování při dlouhé přepravě, uskladnění nebo kontrolovaném dozrávání. A k tomu také velká ekologická stopa, kterou za sebou zboží, dovážené přes půl zeměkoule, zanechává...
Na jaře začíná k zákazníkovi proudit konečně také zelenina české provenience. V provozu začnou být farmářské trhy, a i do sítě obchodních řetězců se už stále častěji dostávají výsledky práce českých zemědělců. Kdo někdy zakusil chuť zeleniny, jež si ještě před pár hodinami spokojeně rostla na českém záhonku, má navždy jasno.
Během dubna a května se objevují už i čerstvé druhy rané zeleniny – karotka, jarní cibulka, ředkvičky, kedlubny, různé druhy salátů, mangold, špenát, mladý pórek, jarní ředkve, malé cukety a mnoho dalších. Ačkoli na ovoce je jaro ještě chudé (koncem května, když přeje počasí, se můžeme setkat s prvními třešněmi a jahodami), bohatě nám to vynahrazuje široká škála postupně dozrávající rané zeleniny a bylinek. Po zimě si tak můžeme pouhým zařazením většího množství těchto místních čerstvých výpěstků ozdravět a vyčistit organismus.
Kromě čerstvé zeleniny je však také stále k dostání zelenina dlouhodobě skladovaná, a to cca až do poloviny dubna. Jde o výpěstky z podzimní sklizně – např. brambory, kořenová zelenina, cibule, zelí, růžičková kapusta, ředkev, pórek, mrkev, čekankové puky a z ovoce uskladněná jablka, která jsou pro delší skladování šlechtěna a toto jim nijak neškodí, mnohdy právě naopak. Jako jablečná velmoc pěstujeme např. odrůdy jablek, kterým uskladnění prospívá a u nichž se ta nejlepší chuť a vůně objevuje až po týdnech či měsících v chladu a temnu.
Ať už tedy čerstvou, nebo uskladněnou - zeleninou z českých polí a záhonků si můžeme udržovat celoročně organismus v kondici, dopřávat mu potřebné vitaminy a další výživové látky, a tím předcházet jarní únavě. Zelenina a ovoce, které nedozrály na slunci a jsou plné chemie, uspokojí hlad těla po jaru jen stěží.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.