19.03.2020 Jana Čiháková
Rychle hotové a ještě k tomu velmi chutné recepty jsou záchranou každé domácnosti. Ale kdo má stále vymýšlet nějaké novinky a oslňovat tak každý den novou chutí celou rodinu a sebe nevyjímaje? Neztrácejte čas probíráním se recepty v kuchařkách. Máme pro vás 3 tipy, které poslouží, když se vám zrovna nebude chtít moc do vaření nebo si nebudete vědět rady.
Ingredience:
1 ztracené vejce, 2 krajíce chleba, 1 plátek holandské goudy, lžička másla, 3 plátky kuřecí prsní šunky nejvyšší jakosti zauzené, hladkolistá petrželka
Postup:
Připravte si ztracené vejce, lehce opečte krajíce chleba na rozpálené pánvi s kouskem másla. Opečený chléb vložte na talíř, můžete přidat ještě kousek tuhého másla pro lepší chuť a dále na něj postupně pokládejte tři plátky šunky, plátek sýra a přiklopte druhým krajícem. Ztracené vejce opatrně položte na chléb a ozdobte čerstvou petrželkou. A máte hotovu výtečnou snídani na vidličku, snadno a rychle.
Ingredience:
1 vícezrnná houska, salát, 1 vejce natvrdo (či dle vlastních preferencí), 1 rajče, okurka, pomazánkové máslo, 3 plátky kuřecí prsní šunky nejvyšší jakosti zauzené, plátek salátu
Postup:
Vejce nechte vařit 10 minut v osolené vodě. Než se vajíčko uvaří, nakrájejte si okurku a rajče na kolečka. Připravte si housku, rozkrojte ji na polovinu, ale tak, aby částí zůstala vcelku a namažte pomazánkovým máslem. Dovnitř vložte salát, 3 plátky šunky, vajíčko rozkrájené na plátky, okurku a rajčete.
Tip: Pro výraznější chuť můžete jednu část housky pomazat navíc francouzskou nebo bretaňskou hořčicí. Nebo se místo toho skvěle hodí i trocha majonézy, která svačinu jistě ozvláštní.
Ingredience:
1 velká francouzská bageta, 1 rajče, 1 avokádo, 1 limetka, 2 vajíčka, 4 plátky kuřecí prsní šunky nejvyšší jakosti zauzené od Drůbežářského závodu Klatovy, sůl, pepř, sušený česnek, sladká paprika
Postup:
Nejprve bagetu rozkrojte na dvě stejné části a pak ještě na polovinu. Poloviny opečte na rozpálené pánvi se lžičkou másla. Avokádo si vedle v misce rozmačkejte vidličkou a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, rajče a šťávu z poloviny limetky. Opečenou bagetu potřete hotovým guacamole, na něj pak položte 2 plátky šunky a ztracené vejce (TIP: pro snadnější přípravu můžete nahradit volským okem, které na konci přiklopíte pokličkou a žloutek se tím uzavře a získá podobnou konzistenci jako ztracené vejce). Vejce navrchu můžete ještě okořenit špetkou soli, pepře, sušeného česneku a červené papriky.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.